Tyhle ovesné sušenky peču za poslední týdny už poněkolikáté. Když mám chuť na něco malého a sladkého, sušenky jsou ideálním řešením. A k tomuto receptu se ráda vracím, protože je neskutečně jednoduchý a rychlý. Sušenky jsou akorát sladké, křupavé a voní po koření. A navíc jsou strašně dobré.


Pokaždé se je snažím trochu obměnit. Přidávám do nich oříšky, čokoládu, rozinky nebo semínka. Tentokrát jsem přidala směs koření, které přidáváme doma do vánočky. Vím, že ne všichni mají rádi tyhle aromatické chutě, takže nechávám čistě na vás. I když přidáte jen skořici, sušenky budou stejně tak luxusní.




KOŘENĚNÉ OVESNÉ SUŠENKY


INGREDIENCE

(18 sušenek)


100 g jemně mletých ovesných vloček

150 g celozrnné špaldové mouky

60 g jemně mletého třtinového cukru

100 g másla pokojové teploty

1 lžíce studené vody

špetka soli

¼ lžičky prášku do pečiva z vinného kamene

2 žloutky

3/4 lžičky mleté skořice

špetka mletého hřebíčku

špetka mletého muškátového oříšku

špetka mletého anýzu

¼ lžičky mletého kardamomu

¼ lžičky mletého zázvoru



POSTUP


Troubu si předehřejeme na 180 °C. Připravíme si 2 plechy a vyložíme je pečicím papírem.


Jemně mleté vločky smícháme s moukou, cukrem, solí, práškem do pečiva a přidáme všechno koření. Přidáme máslo a žloutky. Hněteme, dokud nevznikne kompaktní hmota. Pokud se suroviny nechtějí spojit, můžeme přidat ještě lžíci studené vody.


Z těsta vytvoříme váleček, ze kterého odkrajujeme stejně velké kousky. Uhněteme kuličky, které vložíme na plech a dlaní nebo pomocí menšího talíře z nich vytvoříme placky.


Pečeme 15 – 20 minut, dokud nezačnou okraje zlátnout.