Domácí kompostéry se stávají stále oblíbenějším vybavením domácností. Díky kompostování lze nepotřebný biologický odpad přeměnit na velmi kvalitní hnojivo pro rostliny a zároveň recyklovat biologický odpad, který by jinak skončil v popelnicích. Spousta lidí stále hází zbytky potravin zabalené v igelitovém pytli do směsného odpadu, které jsou vyvezeny na skládku, kde dochází k hromadění metanu, který se uvolňuje do atmosféry. Lze tomu zabránit tříděním biologického odpadu a jeho kompostováním.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Proč kompostovat
Biologický odpad tvoří přibližně 60% komunálního odpadu, jeho kompostováním značně ulevíte naší planetě a navíc získáte úrodný, humózní materiál, který prospěje pokojových rostlinám. Získanou hmotu můžete využít jako hlavní pěstební substrát na zeleninu a bylinky na balkoně, nebo pouze k přihnojování.
Čím více bude lidí kompostovat, nebude potřeba tak často vyvážet komunální odpad a skládky nebudou tak přeplněné jako je tomu dnes.
Některá města a vesnice mají veřejně dostupné popelnice na bioodpad, kam můžete odpad vynášet. Doma jej můžete skladovat v koši s průduchy, do nějž vložíte rozložitelný sáček, který se poté rozloží spolu s odpadem. Existují i komunitní zahrádky, které mají kompost ze speciálního plastového barelu s průduchy.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Elektrický kompostér v kuchyni
Tento typ kompostéru potřebuje k činnosti elektrický proud, na první pohled vypadá jako elektrická pekárna. Kompost po určité době automaticky promíchá, provzdušní, a také ho zahřívá, díky tomu dojde k přeměně biologického odpadu na organickou hmotu o hodně rychleji než u běžného kompostéru. Díky uhlíkovému filtru se nemusíte obávat zápachu. Hlavní nevýhodou elektrického kompostéru je jeho vysoká cena a také vysoké provozní náklady.
U levnějších domácích kompostérů je výběr z mnoha designů, materiálů velikostí i barev. Dají se pořídit už kolem tisícovky, musíte však počítat s tím, že proces bude trvat déle než u elektrických kompostérů. Kompostér si můžete vyrobit i doma. Stačí k tomu plastová krabice s víkem, kterou si snadno pořídíte v běžných obchodech. Budete potřebovat ještě jednu krabici, do které se zachytí tekutina unikající z kompostéru. Velikost kompostéru volte na objemu rostlinného odpadu, jaký vyprodukujete.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Vermikompostér
Vermikompostování je druh kompostování s využitím žížal, s jejichž pomocí vzniká kompost a velmi kvalitní tekuté organické hnojivo. Kalifornské žížaly jsou speciální druh žížal, který byl vyšlechtěn z běžné žížaly hnojní. Díky vyšlechtění dokážou zkonzumovat větší množství odpadu než žížaly hnojní a také se rychleji rozmnožují. Obsah vermikompostéru nezapáchá, ale dávajte si pozor na dávkování odpadu, aby se vám nepřemnožily octomilky. Proces žížalího kompostování je poměrně rychlý, za ideálních podmínek trvá asi 3 měsíce. Žížalám vyhovuje teplota kolem 20 °C, proto by měl být kompostér umístěn v interiéru, na balkóně by v zimě zmrzly a v létě by se za vedra naopak upekly.
U vermikompostéru je potřeba na začátku připravit podestýlkovou vrstvu, na kterou se umístí žížaly a následně můžete začít vrstvit odpad. Tato podestýlka obvykle bývá součástí balení.
Pokud si budete kompostér vyrábět doma, na dno plastové krabice vyvrtejte otvory o průměru tužky, to samé udělejte u víka. Na dno kompostéru uložte proužky papíru, například z kartonových krabic bez potisku. Namočte je do vody a vyždímejte, aby z nich nekapala voda. Další víko, nebo plastovou krabici umístěte pod kompostér, aby vám „žížalí čaj“ nevytékal na podlahu. Vysypte žížaly na papírový podklad a dejte jim potravu – rostlinné zbytky. Do nádoby o objemu 30 litrů jich budeme potřebovat cca 0,5 kg žížal. Počítejte s tím, že přibližně 500 kalifornských žížal dovede denně zpracovat cca 250 gramů domácího kuchyňského rostlinného odpadu.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Domácí kompostér s bakterií Bokashi
Při kompostování metodou Bokashi se používá směs Bokashi, tzv. japonské bakterie. Tyto bakterie zrychlují rozklad organické hmoty, takže kompost bude ve vašem kompostéru hotový už během dvou až tří týdnů. Proces probíhá tak, že nejdříve do kompostéru uložíte množství odpadu, abyste vytvořili vrstvu vysokou přibližně 5 centimetrů. Na tuto vrstvu se následně přidá směs Bokashi a vrstva se upěchuje, poté pokračuje stejným způsobem dál až do naplnění kompostéru. Po naplnění je potřeba nechat nádobu stát dva až tři týdny pro dokončení anaerobní fermentace. I v tomto kompostéru vzniká speciální tekutina, kterou lze upouštět a používat jako prospěšné hnojivo pro ropstliny. Vzhledem k průběhu procesu je dobré vlastnit dvě nádoby.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Co patří do domácího kompostéru
U domácího kompostování je potřeba dodržet stejný poměr mezi pevnou – uhlíkatou a mokrou – dusíkatou částí kompostu.
Do kompostu patří slupky z ovoce a zeleniny, kávová a čajová sedlina, vaječné skořápky, opadané listy z domácích rostlin, ruličky od toaletního papíru, obaly od vajec.
Co do kompostu nepatří
Do kompostu rozhodně nepatří zbytky masa, kosti, zbytky vařeného jídla, mléčné výrobky nebo výkaly domácích mazlíčků. Takový kompost by začal brzy zapáchat a hnít a stal by se z něj jen další nevyužitelný odpad.
Článek Kompostovat můžete i v bytě. Ušetříte a získáte cenné hnojivo nejen pro pokojové rostliny se nejdříve objevil na České návody.