Nastalo tolik očekáváné období rebarbory a s ním přemýšlení, který recept upeču jako první. Na zahrádce mám dva kopce, prvním receptem tak bývá náš oblíbený litý koláč s rebarborou. A se zbytkem rebarbory se vždy snažím vymyslet nebo upéct nějakou novinku. Tentokrát padla volba na kombinaci s pistáciovým frangipanem, protože jemná chuť pistácií a nakyslá chuť rebarbory se k sobě skvěle hodí.
KOLÁČ S REBARBOROU A PISTÁCIOVÝM FRANGIPANEM
INGREDIENCE
KORPUS (vyjde na dno koláče průměr 20 cm)- 200 g hladké mouky
- 2 lžíce moučkového cukru
- 1/4 lžičky soli
- 160 g studeného másla
- 3 -5 lžic ledové vody
- 140 g másla pokojové teploty
- 130 g moučkového cukru
- 3 vejce
- 200 g najemno mletých pistácií
- semínka z 1/2 vanilkového lusku
- špetka soli
- rebarbora (použila jsem asi 4 tenčí stonky – 200 g)
- 3 lžíce třtinového cukru
- šťáva z 1/2 citronu
POSTUP
- Přípravu začneme těstem.
- Mouku smícháme s cukrem a solí, přidáme na kostky nakrájené studené máslo. Prsty nebo nožem vytvoříme drobenku. Po lžících přidáváme vodu a vždy počkáme až se zcela zapracuje. Vytvoříme kompaktní těsto. Zabalíme do potravinové folie a necháme 1 – 2 hodiny chladit v ledničce.
- Mezitím si připravíme frangipane. Máslo vyšleháme s cukrem do světlé hmoty.
- Přidáme vejce, mleté pistácie, vanilku a špetku soli a pořádně prošleháme.
- Stonky rebarbory omyjeme, odkrojíme listy. V případě, že jsou stonky větší a starší, oloupeme je.
- Nakrájíme na proužky nebo kousky – můžeme si pohrát se vzorem (pokud jsou stonky stejné velikosti).
- Dáme do misky, posypeme cukrem a zakápneme citronovou šťávou.
- Troubu předehřejeme na 180°C, formu na koláč vyložíme pečicím papírem nebo vymažeme máslem a vysypeme hrubou mouku.
- Těsto vyndáme z lednice a na pomoučeném vále vyválíme na placku (dle tvaru formy) o tloušťce 3-4 mm. Opatrně ji pomocí válečku přeneseme do formy, vytvarujeme okraje a zbytek odřízneme.
- Vyložíme alobalem, na dno vysypeme fazole a vložíme předpéct na 15 minut do trouby.
- Jakmile bude korpus předpečený, alobal s fazolemi opatrně odstraníme, naneseme frangipane a rozložíme na proužky nebo na kousky nakrájenou rebarboru.
- Dáme péct zpět do trouby, pečeme cca dalších 30 – 40 minut nebo dokud těsto a frangipane nebudou mít zlatou barvu.
- Po vytažení z trouby necháme vychladnout.