Zdravím vás u dnešního článku!
Představte si zimní ráno, zasněženou příchodovou cestu k domu a praskající dřevo v krbu. Je neděle dopoledne a čeká Vás po dlouhé době volný den, kdy nemusíte nikam spěchat. Připravíte si horký čaj a z trouby vytáhnete čerstvě udělaný banánový chlebíček s karamelovou krustou na povrchu. Vláčný je tak akorát, příjemně voní skořicí a karamelem…
Překvapivě není vůbec složitý a pracný!
Jste zvědaví, jak na něj?
Na dnešní recept si připravíme:
- cca 250 g celozrnné mouky
- 1 rovnou lžičku skořice
- 1/2 lžičky soli
- 1 rovná lžička jedlé sody
- 3 přezrálé banány
- 1 zralý banán
- 100 ml kefíru
- 2 vejce
- 4 lžíce medu (cca 1 šálek)
- 70 g rozpuštěného másla
- tuk a hnědý třtinový cukr na vymazání a vysypání formy
Postup:
Nejprve si ve větší míse vidličkou rozdrtíme 3 pěkně vyzrálé až přezrálé banány s 1/2 lžičkou soli.
Přidáme vejce, med, rozpuštěné máslo a dobře vyšleháme ručním šlehačem (cca 5 minut). Následně přidáme kefír, med a promícháme.
Za mírného šlehání postupně přidáváme mouku s jedlou sodou. Na závěr přidáme také skořici.
Formu na srnčí hřbet/ dortovou formu si dobře vymažeme tukem a řádně dno zasypeme hnědým třtinovým cukrem (cca 2 mm vrstva). Na cukr poklademe na plátky pokrájený banán.
Opatrně vlijeme těsto do formy, uhladíme a dáme péct do vyhřáté trouby na 180 °C po dobu cca 35 minut.
Pekli jste někdy tento „banana bread“? A nebo se do něho plánujete pustit podle mého receptu? Napište mi svůj názor do komentářů, uděláte mi tím velkou radost!
Mějte se krásně,
Vaše Štěpánka ?