Zdravím vás u dnešního článku!

Představte si zimní ráno, zasněženou příchodovou cestu k domu a praskající dřevo v krbu. Je neděle dopoledne a čeká Vás po dlouhé době volný den, kdy nemusíte nikam spěchat. Připravíte si horký čaj a z trouby vytáhnete čerstvě udělaný banánový chlebíček s karamelovou krustou na povrchu. Vláčný je tak akorát, příjemně voní skořicí a karamelem…

Překvapivě není vůbec složitý a pracný!
Jste zvědaví, jak na něj?

Na dnešní recept si připravíme:

  • cca 250 g celozrnné mouky
  • 1 rovnou lžičku skořice
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 rovná lžička jedlé sody
  • 3 přezrálé banány
  • 1 zralý banán
  • 100 ml kefíru
  • 2 vejce
  • 4 lžíce medu (cca 1 šálek)
  • 70 g rozpuštěného másla
  • tuk a hnědý třtinový cukr na vymazání a vysypání formy

Postup:
Nejprve si ve větší míse vidličkou rozdrtíme 3 pěkně vyzrálé až přezrálé banány s 1/2 lžičkou soli.

Přidáme vejce, med, rozpuštěné máslo a dobře vyšleháme ručním šlehačem (cca 5 minut). Následně přidáme kefír, med a promícháme.

Za mírného šlehání postupně přidáváme mouku s jedlou sodou. Na závěr přidáme také skořici.

Formu na srnčí hřbet/ dortovou formu si dobře vymažeme tukem a řádně dno zasypeme hnědým třtinovým cukrem (cca 2 mm vrstva). Na cukr poklademe na plátky pokrájený banán.

Opatrně vlijeme těsto do formy, uhladíme a dáme péct do vyhřáté trouby na 180 °C po dobu cca 35 minut.

Pekli jste někdy tento „banana bread“? A nebo se do něho plánujete pustit podle mého receptu? Napište mi svůj názor do komentářů, uděláte mi tím velkou radost!
Mějte se krásně,
Vaše Štěpánka ?