Letos to s cestovatelskými plány nemáme tak nabité jako loni, tak se snad postupně donutím i zapracovat na fotkách a článcích z našich nedávných cest do Firenze, na Maltu a taky snad konečně dokončím Kolumbii (btw, už jste četli můj poslední článek o Medellínu?). Chtěla bych se také více zaměřit na recepty pro vás a postřehy z Belgie, kterou asi už jen tak neopustím, tak uvidíme, jestli se mi to podaří.

Pokud máte nějaké téma týkající se Belgie, o kterém byste chtěli vědět více, dejte vědět!

Zatím sem dávám recept na tenhle salát z quinoy, kadeřávku a batátu neboli sladkou bramborou, goji neboli kustovnicí čínskou, kozím sýrem a pomerančovou zálivkou. Jde o takový jarní salátek, který můžete klidně připravit jako hlavní chod, jelikož je dost kompletní – získáte tak odlehčený oběd či večeři vhodnou pro ty, kdo rádi jedí zdravě, nebo se rozhodli na jaře něco shodit. Salát je nejen zdravý a nabitý vitamíny a minerálními látkami, ale také relativně snadný na přípravu (i když vyžaduje nějakou tu chvilku jako třeba uležení kadeřávku se zálivkou v lednici). To určitě nepřeskakujte, jelikož pomerančová zálivka o poznání zjemní chuť syrového kadeřávku! Kdo nemáte v lásce kozí sýr, klidně zkuste použít fetu, s tou jsem to také zkoušela a bylo to moc dobré, akorát trochu slanější. Recept na salát z quinoy, kadeřávku a batátu s goji a kozím sýrem jsem původně vypracovala pro e-book
Goji kuchařka, kterou si můžete zakoupit
zde. Najdete v ní celkem na 40 snadných a zdravých receptů s goji od českých a slovenských blogerek. A pokud vás náhodou kuchařka zaujme a rádi byste si ji obednali, pak jen dodám, že při objednání přes tento výše uvedený affiliate link mi z ní také přijde menší provize a podpoříte mě tak v další činnosti, za což předem děkuji.


Tady máte recept a pokud ho vyzkoušíte, určitě mi dejte prostřednictvím komentářů pod textem vědět, jak vám tenhle kadeřávkový salát s quinoou chutnal! A kdo si koupíte Goji kuchařku, tak také dejte vědět, jak se vám líbí.

A pokud vás quinoa a saláty z ní dostaly tak jako mě, pak zkuste také Salát z quinoy s pomerančem, fetou a mátou.
Salát z quinoy, kadeřávku a batátu s goji a kozím sýrem
INGREDIENTS- 2 lžíce olivového oleje
- 5 lžic čerstvě vymačkané pomerančové šťávy
- sůl
- pepř
- 4 hrnky natrhaného kadeřávku (bez stonku)
- 1 hrnek quinoy v suchém stavu
- 2 hrnky vody
- 2 střední batáty, oloupané a nakrájené na kostičky
- 1 lžíce kokosového oleje
- 1 lžička muškátového oříšku
- ¼ hrnku goji
- ¼ hrnku nadrobeného tvrdšího kozího sýra
INSTRUCTIONS
Z olivového oleje, pomerančové šťávy, soli a pepře si připravíme zálivku. Omytý a natrhaný kadeřávek dáme do větší mísy, promícháme ho se zálivkou a necháme 15 minut v ledničce odležet (zálivka tak chuť syrového kadeřávku trochu zjemní). Ve středním hrnci přivedeme vodu s quinoou rychle k varu, poté přiklopíme pokličkou a snížíme teplotu. Necháme pobublávat cca 10-12 minut, dokud se voda nevstřebá. Na pánvičce rozehřejeme kokosový olej, přidáme oloupaný a na kostky nakrájený batát spolu s muškátovým oříškem. Snížíme teplotu na střední a orestujeme do měkka, přibližně 15 minut. Opečené batátové kostky necháme zchladnout a vysušíme z nich přebytečný olej. Vyndáme mísu s kadeřávkem z lednice a přidáme zchladlou quinou, orestované kostky batátu, goji a vše dobře promícháme. Servírujeme posypané nadrobeným kozím sýrem.