Víkend jsme strávili v Jeseníkách, už po několikáté na stejném místě, kam se vždycky těším, protože se sejdeme celá rodina. Trochu jsme lyžovali (naši sportovci si vozí z olympiády medaile, já si vystačím s tím, že nespadnu na modré a že na mě ostatní nemusí čekat dole u vleku), vyšlápli na Praděd, zahráli si bowling, no prostě bylo to fajn. To pak ty návraty domů nestojí za nic, zvlášť když na vás čeká prázdná lednice a spousta špinavýho prádla. Chvíli jsem v autě koketovala s myšlenkou, že zadělám na makový a tvarohový buchty, byly by nejspíš až na druhý den, ale doma by nám to aspoň krásně vonělo kynutým těstem, nakonec lenost zvítězila a na řadu přišla tahle rychlá buchta. Smíchat, upéct a když už jsme v tom, navrch hodit marmeládu a čokoládovou polevu. Honzovky sice nepřekoná, ale voní taky krásně a připomíná mi buchtu, co nám jako dětem pekla moje babička. Ta ji ještě sypala kokosem…
Ingredience
350 g polohrubé mouky
200 g cukru krystal
3 lžíce kakaa (30 g)
1 sáček kypřícího prášku
špetka soli
250 ml mléka
120 ml oleje
2 vejce
malá sklenička kyselejší marmelády (rybízová, višňová – tu jsem měla po ruce já)
100 g kvalitní čokolády na vaření
70 g másla
40 g bílé čokolády
Postup
Troubu předehřejeme na 180 °C. Všechny suroviny smícháme, nalijeme na plech vymazaný máslem a vysypaný hrubou moukou (nebo vyložený pečícím papírem) a pečeme 30-40 minut.
Ještě horkou buchtu potřeme marmeládou, podle chuti tenčí či vyšší vrstvou. V mikrovlnce nebo ve vodní lázni si rozpustíme čokoládu na vaření a máslo, oboje pak smícháme do hladké polevy (množství stačí na menší plech, v tenké vrstvě, jinak ingredience navyšte zhruba o polovinu) a potřeme ji vychladlou buchtu. Tu pak můžeme ozdobně pocákat rozpuštěnou bílou čokoládou a špejlí vytvořit mramorování.
Tip č.1: Já jsem upečenou buchtu nejdříve propíchala držadlem malé vařečky, marmeláda se lépe vsákla a kousky višní ty díry pěkně zaplnily.
Tip č. 2: Pokud chcete vytvořit stejný vzor na polevě jako já, naneste bílou čokoládu v tenkých proužcích a ty pak kolmo projeďte špejlí, každý tah veďte vždy opačným směrem.