Chladnička je nezbytnou součástí každé domácnosti, život bez dnes již neumíme představit. Umožňuje nám skladovat potraviny a uchovávat je déle čerstvé. Přesto málo lidí jí věnuje potřebnou péči. Pro ideální funkčnost ledničky je potřeba nezanedbávat její údržbu. Nesprávné zacházení může mít za následek vyšší spotřebu energie a kratší životnost chladničky. Úsporu neovlivňuje jen energetická třída chladničky, ale také to, jak se k ní chováte. Podívejte se na praktické tipy, jak o ledničku pečovat, a prodloužit tak její životnost.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Jak pečovat o chladničku
Správné umístění
Důležitou roli hraje teplota v místnosti, v níž se chladnička nachází, ta by neměla přesáhnout 20 °C. S každým stupněm nad 20 °C se spotřeba zvyšuje přibližně o 5 %. Chladničku nikdy neumisťujte v blízkosti tepelných zdrojů, např. radiátorů, nebo poblíž sporáku a nedávejte ji na podlahové topení. Nevhodné je i umístění u okna, nemělo by na ni nikdy svítit slunce. Důležitý je také dostatečný prostor kolem spotřebiče, zejména vzadu, odkud lednice odvádí nejvíce tepla.
Vnitřní teplota
Důležitá je i vnitřní teplota chladničky. Pro chladničku je optimálních pět stupňů nad nulou, pro mrazničku –18 °C. Nastavení příliš nízké teploty chladničce také moc neprospívá. Čím nižší teplota je v chladničce nastavena, tím častěji musí spínat kompresor, tím se zvyšuje spotřeba i hlučnost.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Množství potravin
V lednici by se nemělo nacházet ani málo, ale ani mnoho potravin. Pro dobrou funkčnost ledničky je ideální, když je naplněna zhruba na 70 procent. Příliš mnoho potravin v lednici zabraňuje proudění vzduchu. V prázdné lednici se naopak vzduch kumuluje a při otevření dveří vždy uteče ven. Potraviny by měly být rovnoměrně rozmístěny po celé lednici. Dbejte na to, aby se žádná z nich nedotýkala zadní stěny chladničky. Hrozí, že k ní část obalu přimrzne. Pokud je vám současná lednička malá, pořiďte si raději větší americkou lednici.
Teplota potravin
Do chladničky nikdy nedávejte horké jídlo. Vždy je nutné potraviny nejprve vychladit na pokojovou teplotu a až poté ukládat do chladničky. Nakoupené chlazené a mražené potraviny naopak ukládejte co nejdříve. Nakupujte mražené potraviny a ukládejte je do košíku jako poslední a cestou domů je chraňte v termotašce. Po příjezdu domů je okamžitě uskladněte.
Chladničku nenechávejte dlouho otevřenou
Pro správnou funkčnost nikdy nenechávejte příliš dlouho otevřené dveře lednice. Moderní lednice sice umějí rozdílnou teplotu vyrovnávat poměrně rychle a efektivně, ale stojí je to více energie. Dveře lednice neotvírejte za boční hranu, ale používejte madlo. Při chybném způsobu otevírání může dojít k poškození těsnění dveří, které by mělo na svědomí únik energie.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Pravidelný úklid
Potraviny v lednici pravidelně kontrolujte, a pokud jsou už zkažené nebo prošlé, nemilosrdně se jich zbavte.
Alespoň jednou za rok ledničku pořádně vyčistěte. Pokud vlastníte model s kondenzátorem na zadní straně spotřebiče, je potřeba jej důkladně vyčistit, ideálně pomocí vysavače. Nezapomeňte na odvodňovací kanálek, který je vhodné čistit alespoň dvakrát do roka. Každou chladničku se doporučuje alespoň 2x ročně kompletně odmrazit, a to i v případě, že se jedná například o typ s funkcí NoFrost, která zaručuje spotřebiči stálou teplotu.
Jednou za měsíc umyjte vnitřek chladničky. Na čištění vnitřku chladničky nikdy nepoužívejte agresivní prostředky a drsné houbičky, které by mohly poškodit hladké stěny. Na čištění postačí jemný hadřík a roztok vody s octem. Vhodná je i voda s přídavkem jedlé sody, která změkčí vodu a má alkalické vlastnosti, čímž důsledně odstraní nečistoty. Minimálně jednou do roka odmrazte mrazák.