Ovoce a zelenina jsou chutné a zdravé potraviny, což z nich činí ideální jídlo pro výživu celé rodiny. Pro zajištění toho, aby byly skutečně prospěšné pro naše zdraví, je důležité omýt z plodů co nejvíce zbytků pesticidů.
Nejlepší způsob, jak se vyhnout škodlivým pesticidům, je samozřejmě pěstování vlastní produkce nebo nákup pouze ekologických produktů. Pokud však nemůžete pěstovat své vlastní jídlo a ekologické produkty jsou příliš drahé nebo nedostupné, zde je několik tipů, jak zajistit, aby vaše tradiční produkty byly co nejzdravější.
Slaná voda
Namočení ovoce a zeleniny v 10% roztoku slané vody po dobu 20 minut zbaví většinu zbytků ze čtyř nejběžnějších pesticidů.
Ocet
Ocet je další způsob, jak odstranit zbytky pesticidů z ovoce a zeleniny. Někdy postačí namíchat 4 díly vody na 1 díl octa a plody vložit do roztoku po dobu asi 20 minut. K důkladnému odstranění pesticidů je třeba čistého octa. Ocet může také odstranit mnoho druhů bakterií, které se vyskytují i na jiných potravinách. Dávejte pozor, abyste v tomto roztoku nenamočili porézní ovoce, například bobule, protože by to mohlo ovlivnit tenkou slupku.
Jedlá soda
Směs jedlé sody a vody v poměru 1:10 je další způsob, jak se zbavit pesticidů. Namočte ovoce a zeleninu do roztoku na 15 – 20 minut a poté opláchněte vodou.
Studená voda
Vědci na Connecticutské zemědělské experimentální stanici zjistili, že 9 z 12 opláchnutých plodů bylo zbaveno pesticidů.
Plody oloupejte
Dalšími způsoby, jak omezit naši spotřebu pesticidů, je nákup produktů na místních trzích v sezóně a oloupání slupky (i když u mnoha druhů ovoce a zeleniny je slupka spíše zdrojem živin).
Ovoce a zelenina jsou základem zdravého životního stylu. Odstraněním co největšího množství pesticidů zajistíme, že naše spotřeba plodů nám poskytne maximální zdravotní přínos.