Trouba je nepostradatelný spotřebič, bez kterého se žádná domácnost neobejde. I přesto že existují moderní trouby se samočistící schopností, tak stále spousta lidí má klasickou troubu, kterou je jednou za čas potřeba vyčistit. V článku vám poradíme, jak efektivně vyčistit troubu bez použití chemie.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Zná to každá hospodyňka, něco se vylije, připálí a hned můžeme drhnout troubu. Čistící prostředky které lze zakoupit v obchodě obsahují nebezpečné chemikálie, které se v troubě drží několik dní. Výpary způsobují zápach trouby a dostávají se do jídla. To rozhodně nechceme. Čím starší jsou usazené nečistoty, tím je těžší je vyčistit. To však nemusí být nic složitého, když víte, jak na to.
Jak vyčistit troubu
Nejlepší je vyčistit troubu po každém pečení. Trouba by se měla čistit vždy ještě teplá, což vám usnadní práci.
Na čištění trouby překvapivě dobře zabírají přírodní prostředky. To, co budete k vyčištění trouby potřebovat, to najdete doma. Konkrétně jedlá soda a vinný ocet.
Co budete k čištění potřebovat
Připravte si: vinný nebo klidně i obyčejný ocet, jedlou sodu, gumové rukavice, vlažnou vodu a hadr.
Postup
Z trouby vyndejte mřížky a jiné věci co máte uvnitř.
V mističce si připravte čistící pastu z jedlé sody a octa. Můžete přidat i několik lžic vody. ( Konzistence by měla být jako pasta).
Pastu rozetřete po vnitřních stěnách trouby, topným tělesům se vyhněte. Pasta při nanášení začne hnědnout, to je dobré znamení, že špína povoluje.
Nechte takto ošetřenou troubu několik hodin (nejlépe přes noc)
Poté vezměte hadr, vlažnou vodu a pastu odstraňte, troubu následně vytřete a necháte ji vyvětrat.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Na čerstvé připáleniny a mastnoty zabere citron
Nalijte malé množství horké vody do zapékací mísy, vymačkejte do ní šťávu z citronu a přihoďte i vymačkaný zbytek dužiny. Mísu vložte do trouby předehřáté na 160 °C a zavřete dvířka. Po 15 minutách troubu vypněte, ale neotvírejte. Nechte pracovat páru, která mastnotu rozpustí a připečené zbytky jídla uvolní. Troubu ještě za vlažna utřete houbičkou nebo hadříkem.
Vyčistěte i sklo trouby
Připravte si 1 dcl octa a rozmíchejte do něj sáček prášku do pečiva a špetku soli. Nechte směs v misce chvíli odstát a počkejte, až prášek vyšumí. Pak potřeme sklo trouby a nechte jej půl hodiny působit. Nakonec směs setřete houbičkou a omyjte sklo teplou vodou.
Mřížka
Mřížku z trouby stačí vyndat a odmočit v horké vodě, do které přidáme prostředek na mytí nádobí a citronovou šťávu.