Termoska patří k základní výbavě každého outdoorového nadšence. Termosku využijete nejen na čaj nebo na udržení teploty teplých nápojů, určitě ji oceníte i v letních měsících, kdy zachová pití příjemně chladné. K dostání jsou v různých objemech a designech. V nabídce jsou dnes i modely určené pro potraviny. Pokud však chcete, aby skutečně plnila svou funkci, měli byste výběr dobře zvážit.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Co je termoska?
Termoska je uzavíratelná nádoba s dvojitými stěnami, mezi kterými je vyčerpaný vzduch, je zde vakuum. Vakuum je nevodivé, nepřenáší se teplota do okolí tak rychle. Teplo z nápoje tedy uniká pouze sáláním.
Sestrou termosky, je Dewarova izolační láhev. Tu vynalezl roku 1892 skotský vědec sir James Dewar, který se zabýval zkapalňováním plynů. Tento vynálezce sestrojil skleněnou láhev s dvojitými skly, mezi nimiž vyčerpal vzduch. Vzniklé vakuum zabránilo výměně tepla s okolím, a zachycené plyny si tak uchovaly stálou teplotu po dlouhou dobu.
Vroce 1904 se nápadu chytil německý podnikatel Reinhold Burger. Ten dewarce místo skleněné horní vrstvy navlékl kovový plášť a horní stranu opatřil víčkem s kalíškem na pití. Svůj výtvor pojmenoval Thermos z řeckého slova therme, což znamená horký, a založil společnost Thermos G.m.b.H. Ve světě vzbudila tato novinka opravdové nadšení. Od té doby začaly termosky doprovázet své majitele na cestách po celém světě. Aby nás mohly tyto láhve doprovázet opravdu všude a snížilo se riziko jejich rozbití, vyměnili výrobci vnitřní skleněnou láhev za kovovou a vymysleli bezpočet vychytávek, které nám pobyt nejen v přírodě značně usnadňují.
V současné době se pro výrobu používá nerez nebo titan a prostor mezi stěnami je vyplněn vakuem. Díky tomu je lahev lehčí a odolnější. Ve vnitřní nádobě je tenká vrstva stříbra, která pomáhá s udržením teploty. Některé typy termoláhví mají konstrukci pláště potaženou protiskluzovou úpravou, takže se s nádobou dobře manipuluje třeba i v rukavicích. V průběhu času se také zdokonalila technologie bezpečnostních uzávěrů, které bývají doplněny regulátory tlaku nacházející se zejména v termoskách na jídlo.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Podle čeho správně vybrat termosku?
Před samotným výběrem termosky je potřeba zvážit, k čemu všemu bude daná termoska sloužit a jak ji budete využívat, zda pro uchovávání teploty tekutin nebo i pokrmů. Na základě tohoto rozhodnutí budete volit způsob uzavírání i průměr nádoby.
Objem a materiál
Hlavní prioritou by měl být materiál a kvalita zpracování. Plastové udrží teplo jen pár hodin, zatímco kvalitní nerezová termoska zvládne i celodenní túru. V nabídce jsou i titanové termosky, které jsou však poměrně drahé.
Dalším parametrem je objem termosky a hmotnost. Zpravidla se za nejefektivnější vzhledem k poměru váhy a obsahu doporučují nerez termosky s objem mezi 750 a 1000 ml. Pro výrobu stěn se používá tenká ocel, která zaručí pevnost a nerozbitnost. Čím objemnější termoska bude, tím déle si obsah v ní uchová svoji teplotu. Plná termoska chladne pomaleji než termoska poloprázdná. Kapacita termosek se může pohybovat od přibližně 300 ml až po přibližně 2 – 2,5 l.
Plastová termoska
Nejhorší izolační vlastnosti mají termosky plastové. Jako izolátor je místo vakua použita izolační pěna. Díky ní však dochází k přenosu energie vedením, a tím pádem i k rychlejšímu odčerpávání tepla z nádoby. Tento typ termosky je tedy vhodný spíše na kratší výlety, protože tekutiny vychladnou již za 4–6 hodin.
Nerezová termoska
Mezi vrstvami je již vytvořeno vakuum, což zabezpečí uchování teplých tekutin 12–16 hodin. Tento typ láhve tak s vámi zvládne i celodenní túru. Díky odolnosti vydrží i horší zacházení.
Titanová termoska
Má nejlepší izolační vlastnosti, dobrou odolnost, ale na českém trhu není téměř zastoupena. Stejně jako u nerezové termosky je zde prostor mezi stěnami vyplněn vakuem. Teplý nápoj v termosce vydrží až 24 hodin a voda v kapalném stavu zůstane až po dobu 48 hodin. Hodí se zejména na túry do hor a pro milovníky extrémních sportů.
Termoska na jídlo
V nabídce jsou dnes i modely určené pro potraviny. Termonádoby na jídlo jsou určeny pro uchování potravin. Hlavní výhodou termosek na jídlo je jejich nižší a širší tvar. Z termosky můžete přímo jíst nebo si nalévat polévku, aniž byste cokoli rozlili. Někdy mívají i dvojité víko, které může posloužit jako miska. Součástí termosek na jídlo může být i skládací rukojeť a příbor.
V termosce na jídlo můžete jídlo také „vařit“. Pokud termosku naplníte vařící vodou, do které vložíte brambory a zeleninu, termosku zavřete, budou jednotlivé suroviny do dvou hodin uvařeny. Tento způsob vaření je vhodný především do extrémních podmínek.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Uzávěr termosky
První možností je takzvaný klikací uzávěr, který pro otevření stačí jen zmáčknout a můžete nalévat nápoj. Jsou vhodné do našich podmínek, ale při velkých mrazech mohou zamrznout – v takovém prostředí jsou tedy výhodnější uzávěry šroubovací, jenž pro otevření stačí otočit například o polovinu. Tento typ uzávěru je méně náchylný na pokažení a na opotřebování. Někteří výrobci dokonce nabízejí oba mechanismy v jedné termosce. Klikací i šroubovací uzávěr je ještě „překrytý“ horním uzávěrem, který nejčastěji slouží jako hrneček, do kterého se lije nápoj.
Správné plnění termosek
Dobu uchování teploty tekutiny v termosce můžete ovlivnit i správným plněním. Vnitřní plášť každé termosky má svou tepelnou kapacitu. Proto je vhodné před naplněním termosku řádně vytemperovat. Při plnění teplým čajem stačí nalít do termosky horkou vodu a ponechat ji v termosce několik minut, pokud se plášť termosky neohřeje – nevytemperuje. Teprve pak nalijte do ní teplou tekutinu. Stejné pravidlo platí i v létě, pro uchování chladných tekutin.
Péče o termosku
Údržba termosek je velmi jednoduchá. Nikdy nenechávejte v termosce zbytky tekutin, vždy ji po použití důkladně vymyjte a nechte vyschnout. Zabráníte tím „zapáchání“ termosky a tvorbě plísní či jiných bakterií
Ceny termosek
Nejlevnější termosku koupíte za méně než 500 Kč. V takovém případě půjde o základní model, který bude pravděpodobně plastový.
Od 500 do 1 000 Kč už můžete nakupovat s vědomím, že si pořizujete kvalitní výrobek. Takový, který vydrží i drsnější zacházení na túře a zároveň vám neudělá ostudu na stolku v kanceláři.
Od 1 000 Kč potom máte prakticky jistotu absolutní funkčnosti a zajímavého designu.
Termosky by měly být vždy vyrobeny z certifikovaných materiálů, které vlivem vyšší teploty nebudou uvolňovat škodlivé látky (např. ftaláty).
Pokud ale chcete termosku, která vás bude pravidelně provázet na cestách, určitě by bylo na místě investovat o něco více do kvalitní a trvanlivé termosky od ověřených výrobců zaměřujících se na outdoorové aktivity.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Recenze termosek
Termoska Esbit VF1000ML 1l – Nerezová termoska Esbit s 2 hrnečky a 2 typy uzávěru – šroubovací a samozavírací. Extra odolná termoska v matné zelené barvě má pokryté vnitřní stěny pro ještě lepší termoizolaci. Objem 1 L Klady – • kvalitní provedení, dva kalíšky, dva typy uzávěru, nízká hmotnost. dlouhotrvající efekt. Zápory – • méně odolný povrch, vyšší pořizovací cena, druhý kalíšek není šroubovací.
Termoska na jídlo
Esbit termoska na jídlo 0,5l – Vnější strana termosky je pokryta speciální černou, matnou, neklouzavou barvou, která zabraňuje náhodnému upuštění při držení v rukavicích. Termoska je vyrobena tak, aby manipulace s ní byla co nejsnazší. Vnitřní vrstva termosky je potažená tenkou vrstvou stříbra, která zlepšuje izolační vlastnosti, zároveň působí antibakteriálně. Pro maximální využití vlastností termosky doporučujeme před použitím: – pokud chcete dát do termosky horké jídlo, před použitím ji nahřejte teplou vodou po dobu asi 4 minut, pak vylijte vodu a vložte jídlo – obdobně postupujte v případě studených nápojů či jídla (vlijte studenou vodu / 4 min.) Velkou výhodou termosky je pojistný ventil. Po stisku se vyrovná tlak uvnitř termosky, čímž se vyloučí nebezpečí opaření horkou párou nebo náhodný „výbuch“ během přepravy.
Uzávěr slouží zároveň jako miska na jídlo.Klady – kvalita, dobré termoregulační vlastnost, ideální pro jednoho člověka, regulační ventil, miska součástí Zápory – chybí příbor, umělohmotné víčko chytá pachy, na svůj objem je docela těžká.
Lamart LT4008 termoska Branche 0,42l – Termoska Lamart o objemu 0,42 l s nerez pojistkou, která zabraňuje nečekanému otevření a vylití, je vyrobena z vysoce kvalitní nerezavějící oceli, tlačítkový mechanismus otevření termosky vyroben z kvalitního plastu, nerezová vložka činí termosku téměř nerozbitnou, barva stříbrná, víko černé, výška 23,3 cm, průměr 6,4 cm, hmotnost 30 g. Klady – nízká pořizovací cena, pojistka proti vytečení Zápory – nemá kalíšek, nekvalitní provedení, propouští teplo, náhrada za termohrnek.
Banquet Akcent termoska 1l – Nerezová termoska AKCENT 1 l, dvouplášťové provedení, nerez 201 – vnější i vnitřní povrch, plastový uzávěr – clip pro snadné použití (jedním stiskem se termoska otevře, druhým zavře), víčko termosky lze použít jako pohárek na pití. Nerezové termosky jsou velmi odolné a bezpečné, nehrozí rozbití vložky či opaření při manipulaci. Teplotní pokles je závislý na teplotě nápoje při plnění, množství nápoje, teplotě okolí. Klady- nízká pořizovací cena. Zápory plastový vršek, klikací uzávěr se hůř udržuje, nemá dlouhou životnost