Houbařská sezóna je v plném proudu, poslední dny počasí houbařům přeje. Díky teplu a vlhku teď nosí z lesů plné košíky téměř každý. Pokud si chcete na pokrmech s houbami pochutnat i v zimě, musíte je umět správě uchovat. Víte, jak správně houby uskladnit, abyste z nich měli co nejlepší užitek? Máme pro vás několik inspirací.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Co udělat s houbami po návratu z lesa
Po návratu z lesa houby vyndejte z košíku a rozložte je. Zpracujte je co nejdříve, nejpozději do 24 hodin, jinak se může stát, že druhý den budou prolezlé červíky.
Malým nožíkem houby zbavte nečistot a klobouček očistěte měkkým štětečkem, pokud jsou více znečištěné otřete je vlhkým hadříkem. Při čištění si houby rozdělte na ty vhodné na sušení a k přímému zpracování.
Houby na sušení
Nejstarší a také nejoblíbenější způsob, jak houby uchovat na zimu je sušení. Každá kuchařka ví, že bramboračku bez nich neuvaří.
Houby na sušení musí být zdravé a nepřezrálé. Výhodou je, že usušit můžete skoro všechny druhy. Ideální na sušení jsou především hřiby, ryzce, křemenáče, žampiony i bedly. Na sušení se naopak nedoporučují pýchavky, václavky a mochomůrky růžovky. Vyhněte se i sušení lišek, sušením tvrdnou a hořknou. Na sušení nejsou vhodné ani starší babky, na kterých se může při sušení množit parazit nedohub, který se pak rozšiřuje na ostatní houby. Houby které jste si připravili na sušení pokrájejte na plátky přibližně 4 mm silné.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Síto na sušení, rošt nebo mřížka
Nejsnazší je samozřejmě použití sušičky. Pokud sušičku nemáte využijte nějakou mřížku nebo rošt, na které položte nejlépe pečicí papír, na ten se houby nepřilepí. Nikdy nepoužívejte novinový papír. Ten sice dobře saje vlhkost, ale do hub by se vám mohlo dostat tiskařské barvivo. Houby nesušte nikdy na přímém slunci, kde by se zapařily, nechte je sušit v dobře větrané místnosti. Sušení tímto způsobem trvá několik dní.
Sušení hub na niti
Houby můžete také sušit na niti, jako to dříve dělaly naše babičky. Do navlékání zapojte i děti. Budete potřebovat režnou nit a jehlu. Mezi jednotlivými plátky při navlékání udělejte uzlíky. Díky nim se houby nebudou posouvat a rychle se usuší. A takto navlečené houby zavěste do průvanu na suché místo.
Sušení hub v troubě
Další možností je sušení v troubě. Na plech vložte pečící papír a rozložte na něj plátky hub. Zpočátku houby sušte za nižší teploty. Teplotu v troubě udržujte ideálně okolo 20-45 stupni Celsia. Ke konci sušení však teplotu zvyšte a to na maximálně na 75 stupňů. Ideální je zapnout horkovzduch a pustit větrák. Pokud vaše trouba nemá větrák, je dobré nechat trochu pootevřená dvířka trouby, aby vznikající vlhkost mohla unikat. Po usušení nechte houby vychladnout a až poté je přesuňte do sklenice. Teplé houby by se vám ve sklenici zapařily a dříve či později by vám zplesnivěly.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Uskladnění
Po usušení je důležité houby dobře uskladnit, aby vám nezvlhly a nechytily plíseň. Správně usušené houby poznáte tak, že jsou křehké a snadno se lámou. Takové houby uložte do hermeticky uzavíratelných skleněných dóz. V nich vám vydrží i několik let. Nepoužívejte na uskladnění hub plátěné pytlíky, plátno nasaje v kuchyni vlhkost a houby by tak mohly plesnivět. Pozor je také třeba dát na moly. Nevhodné pro delší skladování jsou i papírové pytlíky.
Mrazení
Houby lze uchovávat i v mrazničce. Očistěte je, nakrájejte na menší kousky a 3 až 4 minuty povařte. Houby se zbaví toxinů a zmenší objem, takže nezaberou tolik místa v mrazáku. Na mražení se hodí více pevnější houby, jako třeba hřiby, křemenáče, kozáci nebo podborováci, méně vhodnější jsou václavky, růžovky nebo babky. Po uvaření houby propláchněte studenou vodou, nechte odkapat a dejte do nádob nebo sáčků vhodných k mražení potravin.