Grilování je velmi oblíbené, tradičnější je však uzení masa. Domácí klobásy, uzená šťavnatá krkovička, na tom si milovníci masa rádi pochutnají. Udit ale můžete i zeleninu, sýry nebo ryby. Uzení není nic složitého, i přes to, že u něj strávíte více času než u grilování. Když na oslavně vyndáte z udírny šťavnaté maso nebo klobásy, hosté si jistě pochutnají a vy budete hvězdou večera.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Rozdíl v kvalitě s koupeným uzeným masem v supermarketu je značný. Pokud si udíte sami víte přesně co udíte a jaké přísady jste použili.
Pokud přemýšlíte, že se vrhnete do domácího uzení a nevlastníte udírnu, máte dvě možnosti.
Můžete si vlastní udírnu postavit sami, nebo si koupit již hotovou. Podomácku postavené udírny se vyrábí nejčastěji ze dřeva, mohou být i kamenné, nebo kovové. Budete k nim muset přistavět topeniště, udírnu opatřit rošty a teploměrem. Taková práce vyžaduje určitou manuální zručnost. Pokud se na to necítíte, můžete si udírnu koupit již hotovou, která je připravena k okamžitému použití.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Jak vybrat domácí udírnu?
Předtím, než si pořídíte domácí udírnu, je potřeba si zodpovědět pár otázek.
Jak často budu udírnu používat?
Kolik masa – pro kolik lidí budu udit?
Jak si uzení usnadnit?
Velikost udírny
Velikost udírny se udává v objemu na litry, důležité je kolik má udírna roštů a háčků na zavěšení masa. Podle toho si představíte, kolik se do udírny vejde masa. Je zbytečné si pořizovat a vytápět velkou udírnu, když si budete chtít vyudit jen pár kousků masa.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Typ udírny – Dřevěná nebo elektrická?
Dřevěná udírna
Nejčastější typ udíren jsou klasické dřevěné udírny. Jsou vhodné pro pomalé uzení, mají železné topeniště a přikládá se do nich dřevem, nevyžadují žádný jiný zdroj energie. Velmi dobře v nich lze regulovat kouř, což je pro uzení zásadní. Dřevěné udírny pojmou i větší kusy masa.
Dřevěné udírny jsou větších rozměrů, zaberou tedy více místa a vyžadují větší pozornost a větší množství času. Je potřeba pravidelně přikládat, regulovat kouř, hlídat maso a teplotu. Musíte řešit i velikost a vlhkost polen. Při nevhodném zacházení s dřevěnou udírnou může dojít až k jejímu vznícení. Práce s dřevěnou udírnou vyžaduje trochu cviku, ale výsledek stojí za to.
Elektrická udírna
Elektrické udírny oproti dřevěným udírnám nemusíte tolik hlídat, ale při jejich používání přijdete o ten pravý zážitek z uzení.
S elektrickou udírnou dosáhnete podobného výsledku s daleko menším úsilím.
Elektrické udírny mají externí regulátor kouře, který je připojený k udící skříni. Kouř se vytváří spalováním briket, pelet nebo štěpek a prostřednictvím elektrického topného tělíska.
Manuální elektrická udírna
Manuální elektrická udírna se snadno ovládá, disponuje pouze termostatem a regulačním knoflíkem, na kterém si nastavíte požadovanou teplotu. Regulaci teploty a čas uzení už si musíte hlídat sami.
Digitální elektrická udírna
Na digitální elektrické udírně lze nastavit nejen teplotu masa, ale oproti manuální udírně lze nastavit i dobu uzení. O maso se tak nemusíte po celou dobu uzení starat. Některé typy lze spárovat s mobilním telefonem a ovládat na dálku.
Existují i mobilní udírny, které jsou kompaktní a mají nízkou hmotnost. Dají se snadno převážet, používají je hlavně rybáři.
K uzení ryb lze koupit i speciální udírnu, která je vybavena pouze háčky a mají menší rozměry. Uzení ryb je vzhledem k jemnosti masa výrazně rychlejší.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Údržba udírny
Aby vám udírna dlouho vydržela je potřeba po každém uzení udírnu vyčistit od připálených kousků a mastnoty. Na čištění používejte houbičku, jemný hadřík, vodu a krystalickou sodu. Lze zakoupit i speciální přípravky na čištění, ale nejsou potřeba. Zvýšenou pozornost věnujte čištění na začátku a konci sezóny. Pokud máte přenosnou elektrickou udírnu, skladujte ji raději pod střechou či ji jinak chraňte před negativními vlivy počasí.
Na čem je nejlepší udit?
Na to jaký bude výsledek uzení, má vliv i palivo.
V dřevěných udírnách se topí kusovým dřevem. Nejčastěji se používá buk a dřevo ovocných stromů, např. švestka, jabloň, hruška, třešeň. K jemnému masu se hodí dřevo z ovocných stromů, k červenému masu bukové dřevo. Udí se dřevem bez kůry. Nikdy nepoužívejte mokré, natřené a lakované dřevo.
Elektrické udírny naopak vyžadují brikety, pelety nebo štěpky. Můžete použít jak bukové, tak z ovocných stromů. Před použitím elektrické udírny si pozorně přečtěte příbalový leták, kde výrobci uvádí čím v daném typu topit.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Jak udit?
Hlavním parametrem udících postupů je teplota kouře. Podle teploty kouře v udírně rozeznáváme tři typy uzení:
Uzení studeným kouřem – jedná se o pomalé uzení, které může trvat 2-3 dny. Teplota 25-30 °C se používá u výrobků pro dlouhodobou spotřebu, například u loveckého salámu a některých druhů klobás.
Uzení teplým kouřem – uzení trvá 8-10 hodin. V udírně se dosahuje teploty 50-60 °C
Uzení horkým kouřem – teplota kouře je obvykle 60 – 90 °C. Uzení trvá 2-5 hodin. Maso je určené k okamžité spotřebě.
Čím kratší dobu budete maso udit, tím vyžaduje vyšší teplotu. S klesajícím časem uzení zároveň klesá i jeho trvanlivost.
Článek Jak si vybrat domácí udírnu se nejdříve objevil na České návody.