V současné době jdou ceny potravin neustále nahoru, máslo se stalo luxusní záležitostí. Naštěstí existuje jednoduchý recept, jak si vyrobit máslo doma. Chuť čerstvě připraveného másla vás mile překvapí, je mnohem levnější než to z obchodu a jako bonus získáte podmáslí.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Máslo je zdrojem mnoha vitamínů, jako jsou A, D, E a K, které jsou důležité pro zdraví pokožky. Je dobrým zdrojem mnoha minerálů, jako je selen, mangan nebo zinek, které mohou chránit tělo před chorobami. Máslo je také zdrojem dobrých trans tuků s antibakteriálními a antiaterosklerotickými účinky. Přestože má mnoho pozitivních vlastností, v každodenní stravě to nepřehánějte.
Jak vyrobit domácí máslo?
Kvůli rostoucím cenám mnoho z nás sáhne po levnější náhražce másla. Ale není nic jednoduššího než si vyrobit máslo doma. Potřebujete k tomu jen smetanu a sklenici s uzávěrem. Samotná smetana je sice také docela drahá, poohlédněte po smetaně v akci. Pokud si vyrobíte máslo doma, máte přehled o tom, jaké obsahuje ingredience. A pokud máte rádi bylinkové máslo, uspoříte nemalé peníze.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Co budete potřebovat k výrobě másla
Smetanu s vyšším obsahem tuku, více než 30%
Sklenici s uzávěrem (např. zavařovací)
Postup
Nalijte smetanu do sklenice – maximálně do její poloviny ideální jsou 2 kelímky smetany.
Zašroubujte víčko a sklenicí třepte. Bude to chvíli trvat, třepte rychle a silně. Po pár minutách se vytvoří šlehačka, pokračujte dál, než se začne oddělovat pevná hmota od tekutiny a začnou se tvořit hrudky másla.
Až bude máslo dostatečně hutné, slijte podmáslí a máslo dejte na chvíli do studené vody. Máslo vyndejte, stiskněte, aby z něj vytekla přebytečná voda. Zbývající tekutinu můžete také vymačkat přes plátýnko. A máslo je hotové.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Skvělá pomůcka – mixér
Pokud máte doma ponorný mixér či food processor, ušetříte si při výrobě másla čas i ruční práci.
Smetanu nalijte do vysoké nádoby nebo mísy. Při středních otáčkách míchejte přibližně jednu minutu.
Přidejte špetku soli a poté mixujte na nejvyšší rychlost, dokud máslo neoddělí od smetany. Vezměte misku, na ni dejte cedník či sítko, dovnitř vložte máslo a vymačkejte z něj co nejvíce podmáslí. Máslo ponořte do misky se studenou vodou a promněte ho. Tím máslo očistíte od zbytku podmáslí. Vodu z másla pořádně vymačkejte a uložte ho do máselničky.
Jak vyrobit bylinkové máslo
Do vyrobeného másla můžete přidat další ingredience. Může to být sůl, utřený česnek nebo nasekané bylinky a sušená rajčata. Směs pak stačí zabalit do pečícího papíru nebo fólie, svázat provázkem a máslo nechat ztuhnout v lednici.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Co s podmáslím?
Podmáslí je velmi zdravé a byla by ho škoda jen tak vylít do odpadu. Můžete ho jen tak vypít, nebo přidat do smoothie. Pokud doma pečete chleba, přidejte podmáslí místo vody. Podmáslí lze použít i do závinů a sušenek.
Článek Jak si udělat výborné máslo, které stojí zlomek toho, co klasické z obchodu se nejdříve objevil na České návody.