Škvarky jsou tradiční pochoutkou, jejich příprava není žádná věda. Vyškvařit sádlo a připravit si domácí výborné škvarky zvládnete i doma.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
V dnešní době sádlo nahrazují různé margaríny a oleje, ale na některé recepty se hodí více sádlo. Kupované sádlo nemá takovou kvalitu, určitě se vyplatí vyškvařit si ho doma, jako bonus získáte výborné škvarky, ze kterých si můžete připravit škvarkové placky, chutnou škvarkovou pomazánku., nebo je mlsat jen tak samotné.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Jaké vybrat sádlo na škvarky
Vepř má sádlo pod kůží, na hřbetě a v břišní dutině.
Hřbetní sádlo to se nachází pod kůží. V břišní dutině pod hřbetem v oblasti ledvin se nachází plstní sádlo. Vnitřní či střevní sádlo, se nachází mezi vnitřnostmi.
Nejčastěji se na domácí škvarky kupuje sádlo hřbetní, to se nachází pod kůží. V obchodě ho poznáte podle stejnoměrných pásů matně bílé barvy. Sádlo vybírejte bez zbytků kůže a masa, aby se při škvaření nepřipalovalo, zejména pokud ho chcete používat i na sladké pečení.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Jak vyškvařit sádlo
Na škvaření si připravte silnostěnný kastrol, nebo hlubší pánev se silnějším dnem.
Základem je správně nakrájené syrové sádlo a zpočátku pomalé škvaření.
Nechte sádlo ztuhnout v lednici a poté pláty nakrájejte na kostičky o hraně 1-2 cm. Kostky sádla dejte do hrnce, hrnec postavte na sporák a ohřívejte ho na mírném plameni. Sádlo podlijte naběračkou vody, aby se nezačalo připalovat, než se zahřeje a pustí si svůj vlastní tuk. S ideální teplotou by mělo sádlo pěkně šumět. Pravidelně sádlo míchejte. Jakmile začnou škvarky zlátnout, nezvyšujte teplotu na sporáku, zvětšením plamene se proces neurychlí, škvarky které už spadly na dno by se rychle připálily.
Až sádlo přestane pěnit a škvarky mají správnou zlatavou barvu a spadly na dno, sporák vypněte. Nechte ho chvíli vychladnout a poté slijte do nádoby.
Pokud si chcete pochutnat na škvarkovém sádlu na chlebu, nepřecezujte ho všechno a nechte trochu se škvarky.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Jak vyškvařit vepřové sádlo a škvarky – Cuketka.cz
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Jak skladovat sádlo a škvarky
Hotové sádlo a škvarky skladujte v lednici nebo ve chladné spíži v uzavřené nádobě. Sádlo absorbuje okolní pachy a mohlo by se znehodnotit. Ideální jsou keramické hrnce určené na sádlo nebo zavařovací sklenice.
Článek Jak si doma připravit výborné škvarky se nejdříve objevil na České návody.