V minulých dílech (v prvním a druhém) jsme se zaměřili na zdokonalování blogu k takové podobě, aby se dostal až na profesionální úroveň. Stejné téma má i tento článek, který je v sérii „jak na profesionální bloging“ prozatím poslední.
Profesionálové radí, psát si jeden diář/nástěnný kalendář pouze spojený s blogem. Uvidíte tak přímo naplánovanou práci, články, kdy je nutné uveřejnit smluvenou recenzi nebo kam je nutné naplánovat nový post na sociální sítě. Najděte si systém, který bude vyhovovat vám a držte se jej. Neuveřejňujte články nekonstantně v bláznivém sledu s dlouhými pauzami.
Nespokojte se s aktuálním stavem. Vždycky sněte o vyšší sledovanosti, o vyšším počtu čtenářů, více spolupracích a zdokonalujte podle toho i svůj blog. Pokud budete přesvědčení o tom, že vaše stránky jsou malé, budou malé. Nikoho nepřesvědčíte o tom, že stojí za to Váš blog číst, když se nebudete patřičně vyjadřovat a prezentovat.
@stepanka_t |
Jestli píšete blog či točíte videa na YouTube a chcete přilákat obecenstvo, snažte se ho vždy obohacovat. Učte je novým věcem, ukazujte nová místa a myšlenky, pomáhejte jim. A jestli ještě nemáte jasnou vizi, podívejte se na vlastní problémy a otázky, které jste schopní vyřešit. Následně je můžete sdílet a ulehčit život spoustě dalším lidem.
Příklad ze života: Viděla jsem film Co jsme komu udělali, ve kterém se hovoří o dezertu „Téte de Négre“ (v překladu Negrovy palice). Chtěli jsme ho vyzkoušet, ale bohužel recept v češtině nikde nebyl. Musela jsem tak péct podle originálu ve francouzštině a celý recept si přelouskat skrze google-translator a pomoci přítele. Pro všechny, kteří by měli stejný nápad a potíž s francouzštinou, jsem uveřejnila recept na Negrovy palice na svém blogu a dodnes jsem na českém internetu jediná. Příliv čtenářů sice není velký, ale pokud běží tato komedie v televizi, ihned se to projeví.
Snažte se najít „vaše negrovy palice“. Třeba mě Google příště zavede právě na Váš blog.
A to jsou ony – Sněhové pusinky „Téte de Négre“. |
Třetím článkem jsme problematiku „jak dovést svůj blog k profesionální úrovni“ zcela vyčerpali. Jestli jste ještě nečetli předešlé díly, zde 1. a zde 2. díl.
Doufám, že jste se dnes dozvěděli něco nového a inspirovala jsem vás k dalšímu zdokonalení vašich stránek.
Napadá Vás ještě něco ohledně profesionálního blogování? Napište své připomínky a poznámky do komentářů a třeba pomůžete dalším čtenářům.
Mějte se krásně a něco pro to udělejte ještě dnes,
Vaše Štěpánka.