Když je člověk v kuchyni dostatečně zkušený může určité suroviny přidávat „od oka”. Děje se tak i v případě, když zná recept velmi dobře a pekl ho už mnohokrát. Pokud si při pečení nejste tolik jistí, sáhněte raději po receptu a přesně si všechny suroviny odměřte. A to i v situaci, kdy zrovna nemáte váhu. V ten moment využijte alternativních způsobů, jak si ingredience odměřit. Nejčastějším alternativním způsobem, jak vážit suroviny, je pomocí lžičky, lžíce nebo hrnku. Kolik ale každý z nich obsahuje?
Množství tekutin
Odměřování tekutin tímto způsobem je celkem jednoduché. Především proto, že u tekutin nemusíte řešit různou hmotnost, kyprost, hustotu nebo strukturu. Mililitr obsahuje vždy stejné množství tekutin.
Kávová lžička = 5 ml
Polévková lžíce = 15 ml
Naběračka = 100 ml
Sklenka = 200 ml
Hrnek = 250 ml
Větší hrnek = 350 ml
Sypké suroviny
U sypkých surovin si musíte ohlídat to, že do jedné lžičky se vejde jiné množství hladké mouky a cukru krupice. Zároveň množství ingrediencí na lžičce může být zarovnané nebo vrchovaté. V dnešním článku jsou všechny uváděné hodnoty „zarovnané”. Tedy jakmile suroviny naberete, vršek seřízněte příborovým nožem. Odměřujte následovně:
Kávová lžička (5 ml) obsahuje:
3 g cukru moučka
4 až 5 g mouky (všechny druhy)
5 g másla; sádla
6 g cukru krupice
Polévková lžíce (15 ml) obsahuje:
5 g ovesných vloček
10 g hladké mouky; cukru moučka; krupice; soli
11 g hrubé mouky
12 g cukru krupice
15 g oleje
25 až 35 g medu; sirupu
Do hrnku s objemem 250 ml se vejde:
100 g ovesných vloček
120 g cukru moučka
135 g hladké či polohrubé mouky
170 g hrubé mouky
200 g cukru krupice
250 g másla; sádla; oleje
Znát, alespoň přibližně, tyto údaje se vyplatí i v případě, že narazíte na recept, kde se ingredience uvádí jenom ve lžičkách nebo hrnkách. Kromě už probraných se někdy setkáte se špetkou soli. Ta odpovídá přibližně 1 g soli. Ojediněle můžete narazit i na ořech másla (či sádla). To znamená, že máte přidat asi 10 g dané suroviny. Článek Jak odměřit suroviny bez váhy se nejdříve objevil na České návody. Zdroj obrázku: pixabay.com