Každá správná hospodyňka má v kuchyni k dispozici struhadlo. Není nic horšího, když chcete nastrouhat sýr, mrkev, nebo jiné potraviny a zjistíte, že struhadlo je tupé. To může způsobit i poranění, či pořezání. Pokud pociťujete, že je vaše struhadlo tupé, je možné ho bez větších problémů nabrousit. Jak na to vám poradíme v tomto článku.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Jak naostřit struhadlo?
Smirkový papír
Dobrého výsledku docílíte i když se rozhodnete nabrousit všechna ostří najednou. K tomuto účelu se skvěle hodí smirkový papír. Optimální je takový, který bude trochu hrubší. Pořídit se dá za pár korun v každém železářství. Přejíždějte jím ve směru strouhání po ztupených ostřích, stačí několik tahů a struhadlo bude o poznání ostřejší.
Naostření pomocí alobalu
Další variantou je alobal, ten má v kuchyni k dispozici téměř každá hospodyňka. Zmuchlejte kousek alobalu a přejíždějte jím po struhadle. Bude dokonale ostré.
Naostření pomocí hřebíku
S trochou trpělivosti naostříte jednotlivé břity pomocí hřebíku a kladívka. Vyberte hřebík, který dokonale padne do otvorů struhadla. Protahujte špičku hřebíku každým otvorem, případně ještě jemně poklepněte kladívkem. Kov struhadla se podle hřebíku vyrovná. Budete se divit, jak dobře zase funguje.
Ostření pomocí pilníku
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Podobným způsobem, jako broušení s hřebíkem, můžete dírku po dírce naostřit i kulatým pilníkem. Velikost pilníku by opět měla odpovídat velikosti otvorů ve struhadle.
O struhadlo je třeba se starat
Struhadlo ihned po použití opláchněte a osušte. Díky tomu na něm nezaschnou zbytky jídla, které by se musely namáhavě čistit. Kovovému struhadlu také neprospívá dlouhodobý pobyt ve vodě. Také mytí v myčce struhadlu neprospívá, vysoké teploty a silné mycí prostředky snadno zdevastují ostří. Stejně tak trpí i nože a jiné ostré kuchyňské předměty.