Protože se nám během karantény vůbec nechtělo do obchodů, začala jsem po nějaké době zase kváskovat. Už jsem měla dva takové pokusy, ten poslední kvásek nepřežil porod a následující šestinedělí, kdy se o něj nikdo nestaral. A tak když jsem narazila na návod u Maškrtnici na to, jak si vyrobit kvas z ovocné vody, řekla jsem si, že to zase zkusím.
První problém nastal s kvasem, kdy ten s pšeničnou moukou mi ze začátku moc nekvasil, zkusila jsem teda založit i druhý s moukou žitnou a na radu Julky jsem ho už neměla jen na lince, ale dala víc do tepla do misky s teplou vodou, kterou jsem měnila. Tohle ho hezky nastartovalo a nakonec se rozkvasil i ten pšeničný. Z přebytků kvasu, které mi jsou líto vyhodit, dělám tyhlety lívance.
První chleba z ovocného kvasu jsem pekla podle Cuketky a receptu na Šumavu. Výsledek nic moc, nejspíš překynutý nebo málo vyhnětený, placatý.
Druhý byl podle Nelkafood a jejího chlebíku z online pečení. Taktéž se mi moc nevyvedl.
Třetí byl první o kterém bych řekla, že se povedl. Nebyl už totiž takový spláclý jako ty předchozí, ale pěkně nafouknutý. Možná to bylo důkladnějším prohnětením, možná sílícím kváskem, nepřekynutím v ošatce...kdo ví. A chuťově je taky moc dobrý, nadýchaný a přitom pěkně křupavá kůrka. Podařilo se mi ho i naříznout, sice to budu muset ještě vypilovat, ale s žiletkou je to vážně o něčem jiném než s nožem! Jen by ještě mohl mít trochu větší bublinky.
Pekla jsem opět podle receptu Nelky a jejího kváskového chlebíku. A peču ho pořád nejčastěji, většinou trochu experimentuji s poměry mouky, někdy vynechám žitnou a dám jen pšeničnou, někdy větší podíl pšeničné hladké. A zatím se pokaždé povedl.
Recept:
rozkvas:
- 150 g žitné mouky
- 150 g vody
- kvásek z ledničky
- 200 g pšeničné chlebové mouky
- 300 g pšeničné hladké mouky
- 100 g žitné mouky
- 2 lžičky soli
- lžička kmínu
- 300 g vody
Postup dodržuji podle Nelky: 8 h nechám kvasit rozkvas, pak promíchám mouku s vodou a rozkvasem a nechám 30 minut stát, přidám sůl a kmín a nechám uhnětat v robotu, následně těsto dvě hodiny kyne, během toho aspoň dvakrát překládám, pak stočím do ošatky a nechám ještě 1,5-2 hodiny kynout. Peču na 250 °C 10 minut se záparou a pak 20 minut na 200°C už bez vody.
Zkoušela jsem i její recept na Anjelský chléb, dala jsem ale jenom pšeničnou hladkou a měla jsem ho šíleně tekutý. Takže opět placka. Chleby s vyšší hydratací a většími bublinami se mi zatím nějak nedaří...je to taková alchymie. Tak třeba to časem vypiluju. :))
Taky kváskujete? Jaký je váš oblíbený recept? Budu ráda, když se podělíte, ráda zkusím nějaký nový.
Mějte se moc krásně! Evi
//foto moje ©gathermoments