Rychlý a jednoduchý dezert, který skvěle chutná a ještě udělá spoustu parády, to je značka ideál. A to je i tahle jahodová buchta s krémem. V podstatě je to taková variace na dort, ovšem tentokráte žádné pečení ve dvou formách a prokrajování korpusu, stačí těsto nalít na plech, upéct a potřít krémem. Když se vám bude chtít, můžete si s krémem trochu vyhrát a nanést ho cukrářskou zdobičkou jako já, ale jak říkám, to už je čistě na vás (zabere to jen pět minut navíc, mrk mrk). Korpus je díky podmáslí šťavnatý a vláčný a je stejně jako krém ochucený citronovou šťávou a kůrou, protože osvěžující citron báječně ladí s jahodami. A pokud nemáte rádi jahody pečené, s klidným srdcem je vynechejte a nechte si je na krém.
Rozpis je na menší plech, můj má zhruba 33×40 cm a řezy byly celkem nízké, Těsto můžete upéct i v kulaté formě a dezert podávat jako dort. V tom případě počítejte s delší dobou pečení.

Ingredience
220 g másla, změklého
250 g cukru krystal
2 vejce
šťáva a jemně nastrouhaná kůra z 1/2 menšího citronu
350 ml podmáslí, pokojové teploty
320 g hladké mouky
1 lžička jedlé sody
špetka soli
asi 200 g jahod, nakrájených na kousky

Krém
200 g čerstvého smetanového sýra (Philadelphia, Goldessa, …)
50 g cukru moučka
šťáva a jemně nastrouhaná kůra z 1/2 menšího citronu
300 ml smetany na šlehání
jahody na ozdobu (podle chuti)

Postup
V mixéru šleháme máslo s cukrem, až směs zesvětlá a nabude, trvá to minimálně 5 minut. Po jednom vešleháme vajíčka, citronovou šťávu a kůru, tenkým pramínkem přilijeme podmáslí. Poté důkladně zašleháme mouku, jedlou sodu a sůl. Nakonec stěrkou opatrně vmícháme i kousky jahod.
Troubu předehřejeme na 180 °C. Těsto nalijeme na plech vyložený pečícím papírem, případně vymazaný máslem a vysypaný hrubou moukou. Pečeme dozlatova, asi 35 minut (testujeme špejlí). Necháme zcela vychladnout.
Na krém dáme do mixéru smetanový sýr, cukr, citronovou šťávu a kůru a prošleháme dohladka. Přidáme smetanu a šleháme na nízké otáčky asi půl minuty, aby se všechny ingredience pěkně spojily. Poté zvýšíme výkon téměř na maximum a rychle vyšleháme tuhý krém. Šleháme max. dvě minuty, aby se krém nepřešlehal a nezdrcnul.
Krém naneseme na korpus, ten si můžeme předem nakrájet na jednotlivé řezy. Krém nanášíme stěrkou nebo ho přendáme do cukrářského sáčku se zdobící špičkou a ozdobně nastříkáme. Nakonec ozdobíme jahodami.