Sezóna jahod dorazila i k nám! Lhala bych, kdyby napsala, že jde o moji nejoblíbenější. Miluji všechno ovoce a zeleninu a přechod z jednotlivých etap si náramně užívám. Dřív než nám dozrály vlastní na zahrádce, musela jsem se ujmout nelehkého úkolu – co s jahodovou dření z loňského roku v mrazáku? Jestli řešíte ten samý problém, pusťte se do pečení se mnou. Čerstvé jahody se budou také hodit! Doporučuji jimi ve finále poklást obvod koláče a navrstvit je do kruhu na marcipánovou drobenku. Vláčné „blondies“ – rozumějte brownies z bílé čokolády – je po rozkrojení díky jahodám narůžovělé a čerstvé plody na vrch dodají skvělý kyselý nádech. Příjemné poochutnání!Budeme potřebovat:
- 2 vejce
- 250 ml jahodové dřeně – roztáté
- 100 g bílé čokolády
- špetka soli
- 90 g másla nebo hery
- 1 lžíce vanilkového extraktu
- 1 rovná lžička kypřicího prášku
- 10 lžic hladké mouky
Vrchní vrstva:
- 3 lžíce moučkového cukru
- 3 lžíce sušeného mléka
- 1 lžička medu či javorového syrupu
- 1 lžička řepkového oleje
- 1 až 2 kapky mandlového aroma (sladká mandle)
- 1 lžíce vody (další přidáváme po kapkách)
+čerstvé jahody a květiny na ozdobuVejce si vyšleháme s vanilkovým extraktem, špetkou soli a rozpuštěným máslem do krémové pěny (šleháme cca 5 až 10 minut). Následně přiléváme jahodovou dřeň (o pokojové teplotě!) a polovinu tabulky bílé čokolády, kterou jsme si rozpustili ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě (<< do skleněné misky nalámeme 50 g bílé čokolády, podlijeme lžící vody a dáme na 25 sekund do mikrovlnné trouby na 700-750 W, následně rychle promícháme). Poté do krémového těsta po lžicích přidáváme hladkou mouku s kypřicím práškem. Na závěr vmícháme na malé kostičky nakrájenou bílou čokoládu. Těsto nalijeme do vymazané koláčové formy a dáme péct na 180 °C po 30 minut.Na marcipánovou posypku si do misky dáme sušené mléko, moučkový cukr a zakápneme javorovým syrupem/medem, přírodním aroma, olejem a vodou. Promícháním a třením o střeny dlouhou lžicí utvoříme drobenku, kterou posypeme hotový korpus koláče. Pokud se vám hmota zdá být stále příliš sypká, přidejte několik kapek vody. Plochou částí lžíce udusáme krustu a zdobíme například jedlými květy. **Doporučuji poklást na okrajích plátky čerstvých jahod. Recept jsem připravovala bohužel ještě před dozráním vlastních ze zahrádky a proto se musel obejít bez. :)