patří k podzimu jako třeba kaštany nebo padající listí.

Bohužel nemáme svá vlastní. Měla jsem tu roky jablůňku, ale vůbec se jí nedařilo, neplodila, nerostla. Takže je musíme kupovat. Mám je ráda ve všech podobách – čerstvá, odšťavněná, sušená i pečená. Je to lokální ovoce, takže pro nás vhodnější než banány a další exotické druhy.

Ve Wikipedii jsem vyčetla jejich klady:

“Jablka obsahují vitamín C a řadu antioxidantů, které chrání DNA v lidských buňkách a snižují tak riziko vzniku rakoviny, podobně jako množství vlákniny. Jiné látky chrání mozek před Parkinsonovou a Alzheimerovou chorobou.

  • pektin v nich obsažen může působit také jako ochrana před vznikem poškození ledvin
  • snižují krevní tlak a hladinu cholesterolu a krevních tuků
  • posilují imunitní systém, srdce a krevní oběh
  • stabilizují hladinu cukru v krvi
  • čistí střeva
  • posilují dásně”

A pak je nejezte:-).

Nafotila jsem jich pár v košíku. Košík musel projít menší úpravou. Byl přírodní, ale pobytem venku, sloužil jako květník na pódiu, ztratil “lesk”. Bílá barva trochu pomohla.

 

 

 

 

 

Jak máte jablka nejraději vy?

Pěkné podzimní dny.