Jednou za čas mám chuť upéct cupcaky. Tyhle malé dortíky jsou prostě kouzelné. Dá se s nimi kouzlit a vykouzlit tolik chutí a variant.
Nápad na tyhle cupcaky vznikl tak trochu naopak. Nejdřív jsem měla zdobení. Když jsem se jela projet na kole, jela jsem kolem jablůňky s takovými mini jablíčky. Musela jsem je mít. Pár jsem si jich natrhala a nápad byl na světě.
Co se týče jablek, téměř povinnou kombinací v mém případě je skořice. Špetku skořice tak najdete nejen v těstě, ale hlavně v krému. Na rozdíl od amerických cupcaků, které jsou zdobené hlavně máslovým krémem, jsem zvolila lehký krém z mascarpone. Nemám ty klasické máslové moc v oblibě, i když někdy není zbytí. Dokonalou podzimní chuť pak cupcakům dodal slaný karamel, kterým jsou cupcaky naplněné.
JABLEČNÉ CUPCAKY SE SLANÝM KARAMELEM A SKOŘICOVÝM KRÉMEM
INGREDIENCE
na 16 cupcaků – průměr 5 cm
CUPCAKY
250 g hladké mouky
180 g třtinového cukru
1 lžička jedlé sody
4 vejce
4 lžíce podmáslí
250 g másla pokojové teploty (mělo by být hodně měkké)
1, 5 lžičky skořice
2 nahrubo nastrouhaná střední jablka
SLANÝ KARAMEL
200 g krupicového cukru
140 ml smetany (musí být pokojové teploty)
200 g másla
1 lžička himalájské růžové soli
SKOŘICOVÝ KRÉM
(všechny suroviny musí být vychlazené)
500 g mascarpone
200 – 250 ml smetany ke šlehání
3 lžíce medu nebo javorového sirupu
2 lžičky skořice
mini jablíčka na ozdobu
nasekané pekanové ořechy
POSTUP
SLANÝ KARAMEL
Nejprve si připravíme slaný karamel.
Cukr nasypeme do pánvičky nebo hlubšího hrnce s nepřilnavým dnem. Plotýnku zapneme na nejvyšší stupeň. Cukr necháme karamelizovat za neustálého míchání. Karamel by měl mít jantarovou barvu.
V tomto okamžiku začneme na 3 – 4 x přilévat do karamelu smetanu. Smetana musí být skutečně pokojové teploty, protože směs bude hodně prskat a syčet. V této fázi tedy opatrně, raději přiléváme na několikrát a při přilévání pořád mícháme. Jakmile je smetana nalitá v karamelu, stáhneme z plotny, přidáme sůl a vše znovu dobře promícháme.
Nakonec do teplého karamelu zašleháme metličkou máslu. Mícháme, dokud nevznikne hustý a hladký karamel. Pokud zůstanou v karamelu hrudky, přecedíme ještě přes sítko. Přelijeme do skleniček a necháme vychladnout. V ledničce vydrží až 2 týdny.
CUPCAKY
Troubu si předehřejeme na 170° C.
Sypké ingredience si smícháme v míse. Přidáme vejce, podmáslí a hodně změklé máslo. Pomocí šlehací metly (pokud používáme robota) vyšleháme do hladkého těsta.
Nakonec už jen vařečkou zamícháme do těsta.
Do formy na muffiny rozdělíme papírové košíčky, které těstem plníme do 2/3. Na plnění můžeme použít cukrářský pytlík, kterému ustřihneme dostatečně velký otvor, aby prošla i jablíčka.
Pečeme 20 minut v předehřáté troubě. Po upečení necháme vychladnout.
SKOŘICOVÝ KRÉM
V míse vyšleháme mascarpone, s medem a skořicí. Prošleháme jen chvíli, dokud se všechny suroviny nespojí a nevznikne hladká směs.
Přilijeme smetanu a šleháme. Nejdřív začneme na středních otázkách a následně přepneme na nejvyšší otáčky, aby se smetana vyšlehala.
DOKONČENÍ
Do vychladlých cupcaků vyhloubíme důlek (pomocí ostré lžičky nebo vykrajovátka). Do důlku nalijeme slaný karamel (cca 1 lžičku).
Krém naplníme do cukrářského sáčku a zdobíme jím cupcaky. Nakonec je ozdobíme nasekanými pekanovými ořechy a mini jablíčky.