Snažíte se žít a stravovat zdravě, ale rádi si po ránu pospíte o chvíli déle? Dnešní recept by vám mohl ulehčit život. Instantní ovesné kaše sice najdeme na pultech obchodů v nepřeberném množství variant, ale zamysleli ste se někdy nad tím, jak jednoduchá je jejich příprava doma? V tomto článku najdete návod na 1 mléčnou s lískovými oříšky a sezamem, 2 čokoládovou s kešu, 3 kokosovou s datlemi, 4 skořicovou s goji, fíky a mandlemi a 5 bezlepkovou proteinovou kaši plnou čokolády. Hodí se i jako dárek pro někoho, na kom vám záleží, kdy vytvořte speciální variantu kaše přímo pro něj! Budete rozmazlovat sebe nebo někoho dalšího?
Základní přísady (500 g ovesných jemných vloček Emco, 100 g chia semínek, 120 g sušeného mléka, 1 špetka soli, 1 lžíce kokosového tuku) doplníme o oříšky, semínka, sušené ovoce, čokoládové kapky, skořici, kokos, kakao a pod. podle libosti. Doporučuji následující variantu s lískovými oříšky a další varianty uvedené níže.
_________________________________________________________________________
Mléčná ovesná kaše s lískovými oříšky
*nejlepší sázka na jistotu, hodí se ke každému ovoci*
Budeme potřebovat:
- 500 g ovesných vloček s vlákninou – jemných Emco
- 100 g kvalitních chia semínek
- 100 g lískových oříšků
- 80 g rozinek střední velikosti/ rozpůlených sultánek
- 50 g pokrájených brusinek
- 1 lžíci sezamu
- 1 lžíci kokosového tuku
- 120 g sušeného polotučného/ nízkotučného mléka
- 3 lžíce hnědého třtinového cukru
- 1 lžíci moučkového cukru
- 1 špetku soli
V míse si smícháme odměřené množství sušeného mléka a moučkového cukru. Na pánvi (nebo pokud pracujete s větším množstvím v hrnci s tlustým dnem) si rozpustíme kokosový tuk a mírně opražíme lískové oříšky se sezamem. Přisypeme ovesné vločky, chia semínka, rozinky, špetku soli a hnědý cukr a za stálého míchání prohřejeme. Jakmile je směs promíchaná a horká, přesypeme ji do mísy se sušeným mlékem a trochou moučkového cukru a dobře promícháme.
Jeden šálek instantní kaše zalejeme horkou vodou zhruba o dvojnásobném množství. Dobře promícháme a necháme 2-5 minut odstát. Dozdobíme čerstvým ovocem a ořechovým máslem, popř. dosladíme syrupy či medem. Dobrou chuť!
______________________________________________________________________________
Čokoládová instantní kaše s kešu
Budeme potřebovat:
- 500 g ovesných vloček s vlákninou – jemných Emco
- 100 g kvalitních chia semínek
- 50 g kešu ořechů celých
- 50 g podrcených kešu ořechů
- 80 g rozinek střední velikosti/ rozpůlených sultánek
- 80-100 g nadrcené hořké čokolády (min. 50%) či čokoládových kapek
- 50 g drcených kakaových bobů
- 1 lžíci kokosového tuku
- 120 g sušeného polotučného/ nízkotučného mléka
- 2 lžíce hnědého třtinového cukru
- 1 špetka skořice
- 1 špetka soli
Nejprve si v míse smícháme odměřené množství sušeného mléka a kakaa. Na pánvi (nebo pokud pracujete s větším množstvím v hrnci s tlustým dnem) si rozpustíme kokosový tuk a mírně opražíme kešu ořechy. Přisypeme ovesné vločky, chia semínka, kakaové boby, rozinky, špetku soli a hnědý cukr a za stálého míchání prohřejeme. Jakmile je směs promíchaná a horká, přesypeme ji do mísy se sušeným mlékem a kakaem, dobře promícháme. Jakmile směs vystydne, přisypeme hořkou čokoládu.
Jeden šálek instantní kaše zalejeme horkou vodou zhruba o dvojnásobném množství. Dobře promícháme a necháme 2-5 minut odstát. Dozdobíme čerstvým ovocem a ořechovým máslem, popř. dosladíme syrupy či medem. Dobrou chuť!
______________________________________________________________________________
Kokosová kaše s datlemi
Budeme potřebovat:
- 500 g ovesných vloček s vlákninou – jemných Emco
- 100 g kvalitních chia semínek
- 50 g drceného kokosu
- 20 g kokosových chipsů
- 100 g sušených datlí
- 1 lžíci holandského kakaa
- 50 g podrcené hořké čokolády/ čokoládových kapek
- 1 lžíci kokosového tuku
- 120 g sušeného polotučného/ nízkotučného mléka
- 2 lžíce hnědého třtinového cukru
- 1 špetka soli
V míse si smícháme sušené mléko a kakao. Datle vypeckujeme a pokrájíme na malé kostičky, které obalíme v sušeném mléce a kakau, zamezíme tím jejich slepení. Na pánvi (nebo pokud pracujete s větším množstvím v hrnci s tlustým dnem) si rozpustíme kokosový tuk a mírně opražíme kokosové chipsy a drcený kokos. Přisypeme ovesné vločky, chia semínka, špetku soli a hnědý cukr a za stálého míchání prohřejeme. Jakmile je směs promíchaná a horká, přesypeme ji do mísy se sušeným mlékem a dobře promícháme. Když vše dostatečně vystydne, přidáme i hořkou čokoládu. Po úplném vychladnutí přesypeme do uzavíratelné nádoby.
Jeden šálek instantní kaše zalejeme horkou vodou zhruba o dvojnásobném množství. Dobře promícháme a necháme 2-5 minut odstát. Dozdobíme čerstvým ovocem a ořechovým máslem, popř. dosladíme syrupy či medem. Dobrou chuť!
Jeden šálek instantní kaše zalejeme horkou vodou zhruba o dvojnásobném množství. Dobře promícháme a necháme 2-5 minut odstát. Dozdobíme čerstvým ovocem a ořechovým máslem, popř. dosladíme syrupy či medem. Dobrou chuť!
______________________________________________________________________________
Skořicová s goji, fíky a mandlemi
Budeme potřebovat:
- 500 g ovesných vloček s vlákninou – jemných Emco
- 100 g kvalitních chia semínek
- 100 g goji – používám zn. Himalyo (článek o tom, proč (ne)jíst goji)
- 80 g vláčných sušených fíků
- 50 g rozinek střední velikosti/ rozpůlených sultánek
- 50 g celých mandlí
- 50 g nadrcených mandlí/ mandlových lupínků (já raději mandle drcené)
- 1 lžíci kokosového tuku
- 120 g sušeného polotučného/ nízkotučného mléka
- 3 lžíce hnědého třtinového cukru
- 1 čajová lžička skořice
- 1 špetka soli
V míse si smícháme sušené mléko, skořici a promícháme. Fíky nakrájíme na malé kostičky, které obalíme v sypké směsi a zamezí tím slepení a agregaci kousků fíků. Na pánvi (nebo pokud pracujete s větším množstvím v hrnci s tlustým dnem) si rozpustíme kokosový tuk a mírně opražíme celé mandle. Přisypeme ovesné vločky, chia semínka, rozinky, nadrcené mandle/lupínky, rozinky, goji, špetku soli a hnědý cukr a za stálého míchání prohřejeme. Jakmile je směs promíchaná a horká, přesypeme ji do mísy se sušeným mlékem a rovnoměrně spojíme. Po úplném vychladnutí přesypeme do uzavíratelné nádoby.
Jeden šálek instantní kaše zalejeme horkou vodou zhruba o dvojnásobném množství. Dobře promícháme a necháme 2-5 minut odstát. Dozdobíme čerstvým ovocem a ořechovým máslem, popř. dosladíme syrupy či medem. Dobrou chuť!
Jeden šálek instantní kaše zalejeme horkou vodou zhruba o dvojnásobném množství. Dobře promícháme a necháme 2-5 minut odstát. Dozdobíme čerstvým ovocem a ořechovým máslem, popř. dosladíme syrupy či medem. Dobrou chuť!
______________________________________________________________________________
Proteinová kaše plná čokolády (bez lepku a laktózy)
*Nejen tato se perfektně hodí jako dárek*
Budeme potřebovat:
- 400 g jemných jáhelných instantních vloček
- 100 g pohankových vloček
- 100 g pokrájené hořké čokolády (nebo č. kapek)
- 50 g nahrubo nadrcených kakaových bobů
- 1 lžíce chia semínek/ sezamového semínka
- 2 odměrky oblíbeného čokoládového proteinu
- 80 g rozinek
- 1 špetka soli
Na pánvi si na sucho opražíme ovesné vločky se špetkou soli a následně je necháme vychladnout. Hořkou čokoládu (70% a více) nakrájíme na malé kousky. Kakaové boby rozdrtíme, např. pomocí válečku zabalené do utěrky. Do veliké mísy si nasypeme čokoládu, boby, vychladlé vločky, semínka, rozinky, čokoládový protein a vše dobře promícháme. Uskladníme v chladu a suchu po dobu několika měsíců. Při servírování zalijeme dvojnásobným množstvím vody, promíháme a poklademe čerstvým ovocem a ořechovým máslem. Dobrou chuť a sportu zdar.
______________________________________________________________________________
Co nejraději snídáte? Kupujete si někdy instantní ovesné kaše?
Vyzkoušíte dnešní recept?
Mockrát děkuji za podporu a budu se těšit příště, Vaše Štěpánka ?