V loňském roce jsem se začala trošku více soustředit na to, co jím, a snažím se postupně měnit svoje stravovací návyky. Řeknu vám, někdy mi to dává docela zabrat a Vánoce s touto snahou tedy dost zatočily. Jedno je jisté, sladké a koláčky si asi nikdy nebudu umět stoprocentně odepřít, ale určitě se s tím bude dát něco dělat :-). Třeba uspokojit své chuťové pohárky zdravějšími dobrůtkami.
V těchto chladných dnech a hlavně o víkendových ránech, kdy mě netlačí čas a nemusím utíkat do práce, si ráda vychutnám teplou snídani. Když tak přemýšlím, mám raději sladké snídaně doplněné čerstvým ovocem. Postupně úročím naše zásoby jablek a hrušek, které jsme na podzim sklidili, a moc ráda je kromě koláčů používám při přípravě ovesné kaše. A teď si přípravy kaše užívám ještě víc, protože jsem byla asi moc hodná a Ježíšek mi na Vánoce nadělil blender. Postupně zkouším a testuji, ale rychlost s jakou připravím třeba smoothie mě skutečně baví.
Tentokrát jsem si o víkendu připravila kaši z pohankových vloček s hruškami, brusinkami a kokosem. Podzimně-zimní kombinace příjemně zahřeje a můžete si ji dopřát i pěkně v posteli při delším víkendovém lenošení.
HRUŠKOVÁ POHANKOVÁ KAŠE
Ingredience:
na 2 porce
1 hrnek pohankových vloček
1 zralejší hruška
2 hrnky horké vody
2 polévkové lžíce sušených brusinek
1 kávová lžička chia semínek
Ozdobení:
1 zralá hruška
hrst čerstvých brusinek
hrst kokosových plátků
2 lžíce javorového sirupu
1/2 kávové lžičky skořice
Postup:
Ovesné vločky, brusinky a chia semínky nasypeme do misky a zalijeme horkou vodou. Přikryjeme a nechám cca 10 minut změknout. Přebytečnou vodu slijeme.
Mezitím odstraníme jádřinec z hrušky a nakrájíme ji na menší kousky. Hrušku používám i se slupkou. Nasypeme do blenderu (ale můžeme použít i tyčový mixer) a přidáme směs s vločkami. Rozmixujeme a rozdělíme do misek.
Na ozdobení použijeme nakrájenou hrušku, brusinky, plátky kokosu. Hrušky posypeme skořicí a polijeme trochou javorového sirupu.