Kdybych si měla vybrat jen jeden jediný moučník z borůvek, byla by to tahle buchta. Borůvky, drobenka a nadýchané těsto, to je prostě esence léta. Navíc je úplně jednoduchá, zvládnete ji upéct třeba i na chalupě, bez váhy a šlehače. Stačí hrnek, miska a pečící plech.
Ingredience
(1 hrnek = 250 ml)
(plech 35x40 cm)
2 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek cukru krystal
2 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek cukru krystal
1 sáček vanilkového cukru*
1 sáček kypřícího prášku do pečiva
1 hrnek mléka
1 hrnek oleje
3 vejce
1 sáček kypřícího prášku do pečiva
1 hrnek mléka
1 hrnek oleje
3 vejce
*já jsem dala sáček mandlového cukru a buchta krásně voněla po mandlích
Drobenka
1 hrnek polohrubé mouky
1/2 hrnku cukru krystal
1/2 hrnku másla, rozpuštěného (zhruba 1/3 kostky másla)
2 hrnky borůvek
Postup
Drobenka
1 hrnek polohrubé mouky
1/2 hrnku cukru krystal
1/2 hrnku másla, rozpuštěného (zhruba 1/3 kostky másla)
2 hrnky borůvek
Postup
V míse smícháme mouku, cukr a kypřící prášek. Přilijeme mléko, olej a rozšlehaná vajíčka, vymícháme hladké těsto.
Na drobenku vidličkou smícháme mouku, cukr a rozpuštěné máslo.
Troubu předehřejeme na 170 °C. Menší plech vyložíme pečícím papírem, případně vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou. Nalijeme do něj těsto, uhladíme ho stěrkou a rovnoměrně posypeme borůvkami a navrch i drobenkou. Pečeme dozlatova, asi 40 minut (testujeme špejlí).