Zdravím vás u dnešního článku s vymazleným receptem nejen na valentýnský večer.
Burger je pro mě synonymem oslavy úspěchu nebo události. Burgráren už jsme navšívili desítky (tipy na ty nej jsem s vámi sdílela v létě ZDE) a z každé jsem si něco ukradla do vlastní variace. Dělám je ráda, poslední dobou celkem často a pokaždé se povedou!
Tentokrát jsem se do nich pustila na oslavu zdolané zkoušky z Toxikologie a pokusila se je posunout zase o kus dál. Poprvé jsem současně pekla domácí žemle se sezamovými semínky i si ochucovala hovězí maso. Pokud vy nebudete mít tolik volného času (a to je pochopitelné), doporučuji koupit pečené bulky v Albertu (ne ty z plastu). Chuti domácích se ale rozhodně nevyrovnají… Jak tedy chutná náš hovězí burger?
Na 4 kusy budeme potřebovat:
- 250 g hladké mouky + další na poprášení
- 250 ml teplé vody
- 1,5 lžičky sušeného droždí (co nejčerstvější, můžete použít i 1/2 kostky kalsického)
- 1 lžička moučkového cukru
- 2 lžičky soli
- 1 žloutek
- sezamová semínka
- 4 bulky z předchozího receptu
- 400 g co nejkvalitnějšího mletého hovězího masa (nejlépe s obsahem tuku okolo 20 %)
- 1 špetka pepře
- 1,5 lžičky soli
- 100 g anglické krkovičky
- 1 velká cibule
- 1 čajová lžička medu
- 1 špetka soli
- 3 nakládané okurky
- 1 rajče
- 4 malé porce salátu dle chuti – neutrální ledový salát můžete namixovat s rukolou
- 4 lžíce kečupu
- 4 lžíce bylinkového dresingu (já použila italský dresing se sníženým obsahem cukru)
Postup:
Na pánvi si na sucho osmahneme anglickou krkovičku (slaninu) z obou stran a odložíme si ji na později. Cibuli si nakrájíme na kolečka a na sádle zbylém po slanině a se špetkou soli ji opečeme dozlatova. Nazávěr přidáme lžičku medu a odstavíme z plamene. Med necháme zkaramelizovat a cibuli si odložíme na později. Okurky a rajčata si nakrájíme na slabé plátky.
Přichystané bulky si překrojíme, vrchní díl namažeme kečupem a spodní bylinkovým dresingem. Následuje od spoda vrstva ledového salátu, pokrájených kyselých okurek, upečené hovězí maso, slanina, rajčata, medová cibulka a vrchní díl housky. Vše propíchneme dřevěnou špejlí.
Dobrou chuť a nebojte se umazat!