S jarem na mě asi přišla nějaká jarní únava, jinak si nedovedu představit, proč mi trvalo čtrnáct dní přidat nový příspěvek na blog. Obvykle upeču, vyfotím, jeden či dva večery sednu k počítači a je to. Tentokrát jsem každý večer prostě odpadla na pohovku nebo rovnou do postele. Ani s tím pečením to během těch dvou týdnů nebylo zrovna valné, a to jsem si předtím řekla, že letos v březnu a začátkem dubna napeču pár dobrot, co jsem vždycky chtěla vyzkoušet, ale na Velikonoce se na ně nikdy nedostane, protože to pokaždé máme mazanec, jidáše a nádivku a víc už bysme nezvládli sníst. První tedy byly na řadě tzv. hot cross buns, které pochází z Velké Británie. Jsou to kořeněné sladké bochánky, navrchu zdobené křížkem symbolizujícím ukřižování Ježíše Krista a obvykle se jedí na Velký pátek. Recept jsem zkusila podle Jamieho Olivera a nezklamal, pro velký úspěch jsem je pekla hned dvakrát. Měkkoučké bochánky nám nejvíc chutnaly jen tak samotné nebo potřené máslem, ale jak mi poradila jedna mladá dáma na Facebooku, ještě lepší jsou prý polité rozpuštěným máslem a pro dospělé s troškou rumu. Škoda, že to už jsme je měli všechny snězené…
Ingredience
250 ml mléka, vlažného
14 g sušeného droždí (2 sáčky)
470 g hladké mouky + 2 lžíce na dokončení (bílé křížky na bochánkách)
50 g cukru krystal
1 lžička soli
1 lžička mixed spice*
1 lžička mleté skořice
1 lžička vanilkového extraktu
60 g másla, rozpuštěného a zchladlého
1 vejce
80 g hrozinek, předem namočených
tekutý med na potření upečených bochánků
*Mixed spice = směs koření typická pro Velkou Británii, základem je skořice, muškátový oříšek a nové koření, často nechybí ani zázvor, hřebíček či muškátový květ. U nás ji koupíte například v M&S. Já jsem si nejdříve namíchala směs vlastní – v hmoždíři jsem najemno podrtila zhruba 1 lžičku skořice, 1/2 lžičky mletého sušeného zázvoru, 2 hřebíčky, 2 kuličky nového koření a 4 strouhnutí muškátového oříšku, výsledná chuť na nás ale byla trochu moc voňavá a štiplavá. Podruhé jsem tedy koření vynechala a do těsta přidala jen skořici a vanilku.
Postup
Na těsto budeme potřebovat kvásek – do vlažného mléka nasypeme sušené droždí, přidáme lžíci mouky a cukru, rozmícháme. Počkáme asi 5 minut, než začne droždí pracovat – na povrchu mléka se utvoří drobné bublinky, až pěna.
Poté do mísy opatrně přisypeme mouku, cukr, sůl a veškeré koření, navrch nalijeme vanilkový extrakt, rozpuštěné máslo a rozšlehané vajíčko. V robotu nebo vařečkou důkladně propracujeme, minimálně 8 minut, až získáme sice lepivé, ale vláčné a pružné těsto. Lehce ho poprášíme moukou, mísu zakryjeme utěrkou a těsto necháme asi hodinu kynout, mělo by minimálně zdvojnásobit svůj objem.
Vykynuté těsto si rozdělíme na 12 kousků, z každého v pomoučněných rukách uválíme kuličku a položíme ji do máslem vymazaného pekáčku (můj má rozměry 30×25 cm, ale stačil by i menší). Mezi bochánky si necháme rozestupy, ještě nakynou. Pekáček zakryjeme utěrkou a opět necháme kynout, tentokrát 30 minut.
Tip: S tvarováním dokonale hladkých a souměrných kuliček, bochánků či buchet mám vždy trochu problém. Tady mi pomohlo si každý kousek těsta prsty roztáhnout na placičku velikosti dlaně, okraje složit do středu, otočit švem dolů a v dlaních ukoulet hladkou kuličku.
Troubu si předehřejeme na 180 °C a nachystáme si těstíčko na křížky. V misce smícháme zhruba 2 lžíce mouky se 2 lžícemi vody, tu přidáváme postupně. Výsledné těstíčko by mělo být lehce tekuté, aby se dalo vytlačit skrz sáček, ale zároveň držet tvar. Přendáme ho do sáčku a ustřihneme špičku (stačí otvor asi 0,5 cm). Každý bochánek nejdřív lehce stlačíme dlaní a poté na něj těstíčkem nakreslíme křížek. Takto ozdobené bochánky pečeme do světle hněda, asi 20 minut. Ještě horké je potřeme medem a necháme zchladnout. Tip: Křížek na bochánku je z mouky a vody, čili opravdu jen dekorační a bez chuti, také se mi zdál poměrně tuhý. Často se proto nahrazuje bílkovou polevou, kterou se bochánky dozdobí až po upečení.
Bochánky podáváme vlažné či studené, výborné jsou samotné i potřené máslem či džemem.
Inspirace: www.jamieoliver.com