Mám pro vás po strašně dlouhé době nějaký ten recept. Tak si ho řádně vychutnejte. To se nestává jen tak 😀
Čím dál častěji koukám na složení potravin a tak mě neskutečně štve, že se spousta zpracovaných potravin nedá najít bez barviv, éček, konzervantů, apod. Najít třeba kvalitní müsli bez palmového oleje je zázrak, pokud za něj nechcete dát celou pokladničku.
Tak jsem si řekla, že vyrobit domácí zapékané müsli/ granolu není nic těžkého. Taky že není. Tady extra easy návod na tu nejlepší granolu, co jsem kdy měl. Domácí je prostě domácí. A hlavně si suroviny upravíte a namixujete podle toho, co máte rádi vy.
Co bute potřebovat na tu mou granolu?
- 250 g kvalitních ovesných vloček
- 3 větší banány (4 menší)
- 1/3 tabulky hořké čokolády (bez palmáče)
- 2 lžíce chia semínek
- 3 lžíce strouhaného kokosu
- 1 lžíci mleté skořice
- Kešu, mandle nebo jiné oříšky
- (a kdo chce více sladkou, přidá i med)
Jako první rozmixujete zralé banány na kaši, tu promícháte s vločkami, aby se celé obalily. Mezitím si nožem nasekáte ořechy a čokoládu a společně se všemi dalšími přísadami přidáte do mísy k vlhkým vločkám. Pořádně promíchejte, aby se vše spojilo. Směs musí být vlhká. Pokud není, přidejte ještě další namixovaný banán. Nechte půl hoďky odstát, aby vločky změkly.
Vyložte si plech pečícícm papírem, směs na něj vyklopte a upěchujte po celé ploše. Dejte péct na střední rošt na 150 stupňů dozlatova.
Granola musí být pomalu vysušená dokřupava. Je hotová, jakmile se dá lámat na menší kousky. Plech nechte vychladnout a směs nalámejte na kousky.
Granola je ready na super vymazlené snídaně. S jogurtem a ovoce je parádní, ale bezva je i jen tak s ohřátým mlékem.
Napadá vás, co dalšího do ní přidat? Už mi tahle první várka pomalu dochází 😀