Granola je mojí svačinovou stálicí zhruba od podzimu a zatím se mi neomrzela. Asi to bude i tím, že si chystám domácí a že si pokaždé namíchám uplně jinou směs. Můžu se tak vždy těšit na nové chutě a ani se mi nepřejí. Základ je přitom pokaždé stejný – vločky, oříšky a semínka – a k němu podle momentální nálady a stavu lednice/spižírny přihazuju čokoládu, kokos, sušené ovoce a nebo jako tentokrát arašídové máslo. Ořechová másla si strašně ráda kupuju, ale občas na mě ze skříně vykoukne zpola vyjedená, zapomenutá sklenice s blížícím se datem spotřeby. Takhle jsem přišla i na zbytek arašídového másla. Chvíli jsem přemýšlela, co s ním, a pak ho přihodila do směsi na granolu. K tomu hrst arašídů a pár lžiček skořice a výsledek krásně voní jako ty pražené ořechy, co prodávají na pouti nebo taky v podchodu u nádraží v Brně (ach, ty sladké vzpomínky!).
Ingredience
2 hrnky ovesných vloček*
1 hrnek směsi ořechů a rozinek (zejména arašídy, dále mandle a kešu)
1 lžíce slunečnicových semínek
1 lžíce semínkové směsi (chia, zlatý len, hnědý len)
1 lžíce loupaného konopného semínka
100 g 100% arašídového másla
5 lžic agávového sirupu, medu či jiného sladidla
1 lžička vanilkového extraktu
2 lžičky mleté skořice
špetka soli
mrazem sušené banány
*dala jsem 1 hrnek klasických ovesných vloček, 1/2 hrnku jemně mletých ovesných vloček a 1/2 hrnku žitných a špaldových vloček
Postup
Troubu předehřejeme na 180 °C. Do mísy nasypeme vločky, ořechy, rozinky a semínka, zvlášť smícháme rozpuštěné arašídové máslo, sirup, vanilku a skořici, přilijeme je k sypké směsi a důkladně promícháme. Směs rozprostřeme na plech vyložený pečícím papírem, pečeme asi 15-20 minut, dozlatova. Občas promícháme, aby se granola opékala rovnoměrně a nespálila se. Do vychladlé granoly vmícháme mrazem sušené banány. V uzavřené dóze granola vydrží až několik týdnů.