Tousty u nás zbydou málokdy, obvykle je všechny zapečeme se šunkou a sýrem, zato když zbyde veka, mazanec či tvarohová štola na Vánoce, French toast prostě musí být. Luxusní snídaně, která je rychlá hotová (třeba ve srovnání s palačinkami). Navíc mám podezření, že našim dětem chutná mnohem víc než samotná štola. Recept je to přitom jednoduchý, stačí trocha mléka, vajíčko, skořice a zbylé pečivo. Já už to míchám od oka.


Ingredience

1 vejce
200 ml mléka
1 lžíce cukru krystal
1/2 lžičky mleté skořice
1 lžička vanilkového extraktu

štola/vánočka/veka, asi 6 krajíčků


Postup 

V hlubším talíři metličkou důkladně rozšleháme vajíčka, přidáme mléko, cukr, skořici a vanilku, opět důkladně prošleháme. Plátky veky z obou stran důkladně máčíme ve vaječné směsi, můžeme je vždy na chvíli přitisknout vidličkou na dno talíře, aby se lépe vsála. Přebytečnou tekutinu okapeme a krajíčky ihned dozlatova opékáme na rozpálené pánvi, kde jsme si předtím rozpustili kousek másla.

Podáváme ještě horké, posypané moučkovým cukrem.