O víkendu jsme se vrátili z dvoutýdenní dovolené v Čechách, která vlastně dovolenou ani moc nebyla. S kojencem si holt dovolenou vzít nejde.
Ale byly to dva krásné týdny plné času s českou rodinou a přáteli. I když jsme původně neměli moc plánů, nějak jsme je plně improvizovaně dokázali zaplnit tak, že bychom teď ještě potřebovali dovolenou na zotavenou.
Podívali jsme se do Poděbrad, na Karlštejn, dvakrát do Prahy a na chatu na Slapy. Dokonce byla i koupačka, kdy jsem si po roce déle zaplavala. Byl i pěší výlet, procházky lesem, i koláč z českých lesních borůvek, dokonce i borůvkové knedlíky! Mňam, miluju to jednou za rok, jinak kynuté moc nejím. Adeline jsme představili zbytek rozsáhlější rodiny, několik nejbližších kamarádů a a pejska Puppy. Bohužel se konala i smutná událost, zemřela jedna moc milá kočička, nejmilejší ze všech, co ještě zažila mou milovanou babičku a zároveň poznala i Adelinku… Holt to je život.
Doufám, že prožíváte krásné letní dny a užíváte si také nějaké zasloužené letní dovolené! A pokud už jste zpátky nebo vás dovča teprve čeká, pak určitě na nějaké letní sešlosti či grilovačce vyzkoušejte tento lilkový kaviár. Dnes mi malá spinká kupodivu i přes den, tak jsem ráda, že jsem po dlouhé době dokázala dát do kupy jeden letní recept – mám ho tu připravený již delší dobu. Lilkový kaviár je chutná a zdravá pomazánka z grilovaného lilku. To by nebylo léto, abychom doma alespoň jednou týdně nepřipravovali lilek! Já osobně ho miluji na všechny způsoby – grilovaný, zapečený, se zeleninou, v těstovinách, na pizze,
ve slaném koláči, rýži,
v rolkách… anebo i v podobě lilkového kaviáru či tapenády, na který je tento recept. Jeho příprava je poměrně snadná. Lilky rozkrojíme podélně napůl, prokrájíme a potřeme olejem. Grilujeme v troubě cca půl hodiny, poté stáhneme slupku a dužinu rozmixujeme spolu s ostatními ingrediencemi jako česnek, římský kmín, mletá paprika, citronová šťáva, sůl a pepř. Před podáváním ozdobíme nasekanými listy čerstvé bazalky. My máme lilkový kaviár rádi jen tak s bagetkou nebo krekry, ale můžete ho třeba servírovat i jako dip k syrové zelenině. Pokud lilkový kaviár vyzkoušíte, dejte mi vědět, jak chutnal, buď prostřednictvím komentářů pod textem nebo fotkou na instagramu. Krásný zbytek léta!
INGREDIENTS
- 2 střední lilky
- olivový olej na potření
- sůl
- 1-2 stroužky česneku
- 1/2 lžičky mletého římského kmínu
- 1/4 lžičky mleté papriky
- 2 lžíce citronové šťávy
- sůl a pepř na dochucení
- několik listů čerstvé bazalky
INSTRUCTIONS
V troubě rozehřejeme gril na 200°C a plech vyložíme pečícím papírem. Lilky omyjeme a odřízneme konce. Podélně je rozkrojíme a položíme je na plech vyložený pečícím papírem, dužinou navrch. Potřeme je olivovým olejem a propícháme je vidličkou nebo na nich uděláme pár zářezů. Grilujeme cca 30 minut, poté je necháme 5 minut vychladnout. Z vychladlých lilků stáhneme slupku, rozmačkáme je vidličkou a rozmixujeme je spolu s prolisovanými stroužky česneku, římským kmínem a paprikou a citronovou šťávou. Dle chuti osolíme a opepříme. Lilkový kaviár ozdobíme nasekanými listy čerstvé bazalky a můžeme servírovat s chlebem, bagetkou, krekry, nebo nakrájenou zeleninou.