A je to tu, dýňová sezóna, huuuray. 🙂 Nevím jak vy, ale já dýni jakože fakt hodně nejvíc dost můžu, na všechny možné způsoby. Kdo sleduje můj Instagram, tak již asi určitě ví, že máte slíbený receptík na rizoto z touto ňaminou. 🙂 ~ uuuaaaa ~ Jdem na to.

Seznam těch věcí, bez kterých to asi těžko vyrobíme: 
– 1x větší hrnec
– 1x lžíce oliváče
– 1x červená cibule
– 1x stroužek česneku
– půlka dýně ( Hakaido nebo máslové) ~ já měla BIO zahrádkovou máslovou ~ dáreček od tchýně, takže jasná volba ~
– koření – sůl, pepř, chilly, co kdo má rád ~ já musela až do talíře, bříšku mého malého miláčka by se to asi moc nelíbilo ~
– rýže Arborio, můžete i dlouhozrnnou ~ Arborio udělá více kašovitou konzistenci, no vypadá to pak jak pravé italské ~
– kuřecí, či slepičí vývar ~ 1,5 dílu na 1 díl rýže
– půlka cukety
– půlka lilku
– sójová omáčka
– sezamové semínko
– pro masové milovníky – Chorizo  ~ zrovna jsem neměla, takže jsme měli veg verzi, to samozřejmě nejvíce ocenil můj masožravý muž ~
– rukola či bazalka na ozdobu
Hrnec rozpálíme na středním ohni, přidáme oliváč, cibuli, chorizo, dýni na kostičky ~ bacha na ruce, já si vzala malé prkýnko,byla jsem tak líná si vzít větší, co vzít, ale špinit další, že jsem málem přišla o prsty ~ , chilly, sůl pepř a opékáme, po chvíli hodíme i česnek ~ kdyby tam byl od začátku, mohl by zhořknout ~ až změkne cibule přisypeme rýži a společně vše chvíli orestujeme. Vlijte vývar a přiveďte k varu. ~ já teď přidala ještě kurkumu, je zdravá, to všichni víme a navíc mi udělala tu krásnou žlutou neodolatelnou barvičku ~ Když se to vaří, snižte plamen a přiklopené vařte 15 min, nebo dokud rýže nevypije všechnu tekutinu. 
Tohle už je navíc, to jsem si k tomu přidala jen tak na chuť.
V druhém hrnci jsem orestovala nakrájenou cuketu a lilek, sezamové semínko a trošku sójovky nebo co vám fantazie napoví.
Na rizoto jsem hodila směs z cukety a lilku, nakrájela kousek chilly a bazalku.
Tak zkuste a pak napište, jak chutnalo. 🙂
TIP: Jo a kdybyste toho udělali celý velký hrnec jako já a nechtěli to samé jíst 3 dny, stačí do rizota přilít trochu mléka/smetany z čehož se stane kaše a k tomu udělat kuřecí kousky s Teriyaki omáčkou. Jak z jednoho jídla udělat úplně jiné aneb je třeba všechny zbytky zpracovat. ~ dobře, řeknu to, toto už vymyslel a připravil můj muž a musim říct, že teda dost dobrý ~
 
Tak dobrou!!!
P.S.: Příště se těšte na spešl dýňovou polévku.
Vaše BYLYLU