
… a taky trochu nevšední.
První jsou čokoládové sušenky s pekanovými ořechy. Recept jsem si ofotila u kadeřnice v časopisu Apetit.
Ingredience:
400 g tmavé čokolády /50 – 70%/
3/4 hrnkutřtinového cukru
1/4 hrnku změklého másla
1/4 lžičky kypřícího prášku do pečiva
2 vejce
1 hrnek nasekaných pekanových ořechů
Postup:
Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu, ale zhruba polovinu nasekané čokolády nechte stranou. K rozpuštěné čokoládě přidejte máslo, míchejte a nechte rozpustit. Poté přidejte cukr, mouku, prášek do pečiva a vejce, promíchejte. Nakonec vmíchejte nasekanou čokoládu a ořechy.
Pomocí lžíce tvořte na plechu sušenky. Sušenky se trochu roztečou, proto mezi nimi nechávejte mezeru cca 5 cm. Pečte zhruba 13 minut v troubě vyhřáté na 180 st. Po upečení nechte jednu minutou chladnou na plechu, potom přemístěte na mřížku a nechte zcela vychladnout.
Je to mňamka.



Druhý recpt jsem si vypůjčila od autorky Karolíny Fourové. Jde o brusinkové florentýnky a jsou prostě dokonalé a navíc děsně rychlé.
Recept kopíruji odsud: KUK.
Ingredience
- 200 g mandlových plátků Klikni pro tip
Tip od Karolíny:
Mandle patří mezi méně kalorické druhy ořechů a jsou zdrojem vlákniny,
vitaminu E a důležitých minerálních látek, jako je hořčík nebo draslík.
Díky obsahu těchto minerálů pomáhají předcházet svalovým křečím nebo
migrénám. Stejně jako další ořechy, mandle jsou skvělým zdrojem
kvalitních rostlinných tuků. - 100 ml smetany na šlehání
- 50 g medu Klikni pro tip
- 2 lžíce hladké mouky
- 70 g sušených brusinek Klikni pro tip
- 75 g hořké čokolády se 70 % kakaa
Postup
- Do hrnce dáme smetanu, med a hladkou mouku. Za stálého
míchání na mírném plameni zahříváme, dokud se nevytvoří kaše konzistence
řidší jíšky. - Poté odstavíme z plotny, přidáme mandlové plátky a
brusinky, které jsme si předem namočili do horké vody a důkladně
zpracujeme, aby se všechny ingredience spojily. - Z hotové směsi tvoříme na plech vyložený pečícím
papírem hrudky o průměru 2 cm. Pečeme v troubě předehřáté na 165 °C
přibližně 15 minut, dokud mandle na povrchu nezezlátnou. - Vychladlé florentýnky ještě namočíme do rozpuštěné čokolády.





Oba recepty jsou skutečně snadné a rychlé, takže pokud byste rádi vyzkoušeli nové druhy nebo vás honí čas, tohle jistě stihnete.
Pěkný den.
