I když už se dá v dnešní době sehnat vanilkový cukr s pravou vanilkou, pořád si jej ještě ráda připravuju doma. Není to vůbec nic složitého. Pro přípravu cukru si vždy objednám větší množství kvalitních vanilkových lusků. A pokaždé se těším, až rozbalím balíček, protože ta vůně, která se z něj line, je neskutečná.
Možností, jak cukr připravit je několik. K přípravě si můžete vybrat cukr bílý, nebo jako já tentokrát třtinový. Lusky můžete rovnou rozříznout, semínka vydlabat a vmíchat přímo do cukru. Nebo lusky nalámat na kousky, dát do cukru a nechat asi 14 dní v uzavřené nádobě, aby se do cukru uvolnily chutě i vůně. Já jsem zkombinovala varianty obě. Nejdřív jsem nalámala lusky do cukru, ale protože mám ráda zrníčka vanilky v cukru, nakonec jsem ještě do cukru semínka vydlabala.
DOMÁCÍ VANILKOVÝ CUKR
INGREDIENCE
1 kg cukru
4 vanilkové lusky
PŘÍPRAVA
Polovinu cukru nasypeme do nádoby. Nalámeme do něj 3 vanilkové lusky a zasypeme zbytkem cukru. Uzavřeme a necháme v nádobě cca 14 dní odležet.
Po této době lusky vyjmeme. Poslední lusk rozkrojíme a vydlabeme semínka. Dáme do cukru a pomocí blenderu rozmixujeme najemno. Nemusíme mlít úplně na moučku, stačí, aby se zrníčka dobře promíchala.
Tento poslední krok lze samozřejmě vynechat a po odležení vyndat pouze rozlámané lusky. Ty pak můžeme použít na další várku cukru.
Pokud se rozhodnete cukr si pomlít, doporučuju spíš výkonnější blender a foodprocesor. Tyčový mixer nebude zcela výkonný.