Věděla jsem, že na oslavy výročí vzniku republiky nikam nevyrazíme, ale říkala jsem si, čím bychom si tu slavnostní neděli mohli zpříjemnit.

Jak jsem vyčetla, už za první republiky dělaly hospodyňky domácí pečený čaj. Lidi možná více přemýšleli o tom, jak naložit s jídlem, jak s ním neplýtvat. Navíc je to bezva způsob, jak zpracovat ovoce, které třeba už volá po konzumaci.

Můžete do trouby na 190 stupňů a cca 45 minut naházet ovoce, jaké máte rádi, koření, rum, cukr a péct, občas promíchat a pak dát do skleniček. Čaj je hotový.

Co jsem tam dala já: jablka, hrušku, tmavý cukr, badyán, hřebíček, celou skořici, rum, rozinky, šípek, sušené švestky.

A poznatky: příště nedám badyán, trochu mi tam vadí, přestože jsem dala asi jen dva. Možná dám ale více rumu:-), ten tam zase necítím. Všeho jsem dávala od oka. Myslím ale, že se to nedá zkazit. Ještě se pokusím sehnat nějaké maliny, možná dám i citrón, pomeranč.

Jednu velkou lžíci zaliju vodou. Podávám s čerstvým zázvorem a citrónem. Piju ho jen já. Manžel nemá odvahu, děti čaj nepijí v podstatě vůbec, spíš výjimečně.

No a když už speciální čaj, tak taky něco k němu. A opět klasika: jablečný štrúdl. Pochází z Rakouska a není tím pádem divu, že zdomácněl i u nás.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Celý víkend byl vzhledem k počasí hodně pomalý a lenivý. To jsem potřebovala. Trochu jsem tvořila, vyšly jsme si s Baru na šípky, hráli s Honzíkem Rummikub /znáte? pokud ne, můžu doporučit třeba jako dárek k Vánocům, hra, u které se musí trochu přemýšlet/, koukali na telku, lenošili, víkendili.

Všem pohodový celý týden.