Pojďte si se mnou vyrobit voskovaný ubrousek! Je to skvělá alternativa k potravinové fólii, alobalu a mikrotenovým sáčkům. Do takového ubrousku si můžete zabalit nejen svačinu s sebou na výlet, ale i čerstvé pečivo, sýry nebo odřezky zeleniny a ovoce. Ty díky tomu nebudou osychat, ale ani se zapařovat v neprodyšném igelitu. Ubrousek můžete navíc použít i jako víčko na misku nebo krabičku, pokud ho v rukou zahřejete, dá se jednoduše vytvarovat podle nádoby, kterou potřebujete zakrýt.
Po použití stačí ubrousek opláchnout vodou nebo otřít hadříkem a nechat uschnout. Pokud se vám poruší vosková vrstva, dá se obnovit opětovným rozehřátím. A až ubrousek doslouží, můžete ho s klidným svědomím zkompostovat. Na výrobu je možné použít už hotové látkové ubrousky anebo zrecyklovat kus plátna ze starého povlečení nebo košile. Pak už vám stačí jen včelí vosk, pečící papír a zdroj tepla, který zajistí napuštění látky rozehřátým voskem.
 
Budete potřebovat:
 
  • bavlněný ubrousek nebo může být i kousek neolemovaného bavlněného plátna obstřihnutého entlovacími nůžkami
  • včelí vosk v pecičkách nebo nastrouhaný ten vcelku, ideálně v bio kvalitě, přeci jen bude ve styku s potravinami
  • pečící papír, plech, troubu, kuchyňskou stěrku

Postup:

1. Ubrousek si rozložte na pečící papír umístěný na plechu a hustě posypejte včelím voskem.
2. Vložte do trouby rozehřáté na 100 °C na 3-4 minuty, potom zkontrolujte, jestli je už vosk všechen rozpuštěný. Pokud je ho málo a na ubrousku vidíte suchá místa, přisypte další. Pokud je ho naopak moc, přebytek můžete odsát dalším ubrouskem.
3. Vyjměte z trouby, a pokud se vám vosk někde nahromadil, rozetřete ho stěrkou.
4. Ubrousek nechejte vychladnout a máte hotovo!
Tip: pokud se chystáte na větší množství ubrousků, můžete si vosk rozehřát v hrnci a jednotlivé ubrousky natírat štětcem. Další variantou je zažehlení mezi dvěma pečícími papíry.
Vyzkoušíte?
Návod byl napsán pro Bonami blog, mrkněte i na další mé DIY návody tady.
Mějte hezký den! Eva
//foto moje ©gathermoments