Tradiční metodu výroby mýdla za studena jsem chtěla vyzkoušet už dlouho, jen mě odrazoval manžel, kterému se zdála práce s louhem moc nebezpečná. Nakonec ale všechno dobře dopadlo a my se budeme moci vesele mydlit.
Postupy jsem si nastudovala na blogu Prostě mejdlo, mýdlárny U tří lilí a taky Přímo od včelařky. Složení mi nakonec bylo sympatičtější to bez palmového oleje, takže jsem použila to z prvního blogu, jen jsem si ho malinko upravila a vyměnila rýžový olej za slunečnicový. Pokud by vás to taky lákalo, tak všechny potřebné informace najdete na zmíněných blozích, jen upozorňuji, že je to celkem návykové, už totiž plánuji jaké bych mohla udělat příště…:))
MŮJ FINÁLNÍ RECEPT:
(vycházela jsem z tohoto receptu, množství NaOH mi vypočítala kalkulačka SoapCalc, návod na její obsluhu najdete třeba tady):
- 400 g olivového oleje
- 300 g kokosového oleje
- 200 g bambuckého másla
- 100 g slunečnicového oleje
- 272 g vody (většinou je doporučovaná destilovaná, já použila normální z kohoutku a taky funguje :))
- 136 g hydroxidu sodného NaOH (známý je taky jako „krtek“ do odpadů, ale přímo ten se moc nedoporučuje, protože nemusí být čistý, radši si kupte ve specializovaném obchodě)
- 31 g silice, já použila bergamotovou
Co jsem se dočetla, tak na mýdla je úplně zbytečné používat oleje lisované za studena, protože louh všechny látky vyžere, takže jsem použila olivový olej lisovaný z pokrutin, rafinovaný kokosový olej (ten seženete za dobrou cenu v Lidlu – hledejte v chlaďáku u másel, 460 g za 39,90 Kč) i rafinované bambucké máslo a obyčejný slunečnicový olej, co máme doma v kuchyni.
Suroviny (bambucké máslo a silici) jsem nakoupila v eshopu Mýdlovýsvět.cz, jen NaOH tam neseženete (to jsem měla z laboratoře od tchyně) komplet suroviny najdete třeba na Mýdlotéka.cz nebo širší sortiment potřeb na výrobu kosmetiky na Ekokoza.cz.
A takto vypadá výstup z kalkulačky SoapCalc:
DÁL SE BUDE HODIT:
- nerezové nebo skleněné nádobí – já použila dva nerezové kastroly
- elektrický mixér (nebo můžete taky ručně šlehat metlou)
- forma na mýdlo vyložená pečícím papírem – použila jsem obal od mléka a od smetany, který jsem vyložila papírem, pěkný návod na to, jak nejlépe vyložit formu najdete tady
- deka na uložení mýdla do tepla
- oblečení s dlouhými rukávy a nohavicemi, ponožky, brýle, rouška pro bezpečnou práci s NaOH a louhem
- teploměr
- pH papírky
- noviny na podložení pracovní plochy, hadříky na utření, kdyby bylo potřeba
- štítky na ozdobení (ale na ty máte během zrání mýdla pár týdnů čas :))
POSTUP:
- Nejprve jsem si nachystala všechny pomůcky a potřeby, abych nemusela nic složitě hledat během přípravy. Do nerezového hrnce jsem si odvážila vodu a potom jsem si oblékla dlouhé kalhoty, ponožky, rukavice, brýle a triko s dlouhými rukávy. Ideální je i rouška. Do vody jsem postupně sypala hydroxid (vždy sypeme hydroxid do vody!!!) a míchala. Míchat se má nikoliv dokola, ale osmičky. Voda se začala ohřívat (může se ohřát až na 90 °C) a zároveň se začaly uvolňovat výpary, které jsem se snažila nevdechovat. Míchala jsem tak dlouho, až byl všechen hydroxid rozpuštěný – voda s rozpuštěným hydroxidem měla takovou mléčnou barvu. Potom jsem kastrol nechala venku chladnout. Pokud budete pracovat vevnitř, odejděte z místnosti a pečlivě vyvětrejte.
- Zatímco voda s hydroxidem (= louh) chladla, odvážila jsem si do jiného hrnce kokosový olej a bambucké máslo a rozehřála, dokud se vše nerozpustilo. Pak jsem přilila olivový a slunečnicový olej.
- Když teplota olejů i hydroxidu klesla na zhruba stejnou hodnotu kolem 27-37°C, nalila jsem louh do olejů (vždy lijeme louh do olejů!!!), ideální je nalévat na mixér, aby ve směsi nevznikaly zbytečné bublinky vzduchu. Poté jsem začala mixovat ponorným mixérem. Tekutiny se spojily a jakoby zmléčnily, jakmile začala směs houstnout a dělat stopu, přilila jsem silici.
- Potom jsem ještě silici mixérem dobře zapracovala do hmoty. V tuto chvíli mi hmota začala opravdu rychle houstnout, takže jsem ji přemístila do pečícím papírem vyložených nádobek.
- Vršek hmoty jsem uhladila lžící, inspiraci na různé zdobení najdete třeba na blogu SoapQueen v tomto videu.
- Pak už stačilo jen zabalit do novin a celé ještě do deky a nechat 24 hodin odpočívat tak, aby mýdlo bylo v teple a mohla proběhnout gelová fáze. Když jsem večer sahala zvenku na deku, byla pořád zahřátá, ale ráno už chladná.
- Po 24 hodinách jsem mýdla vyndala z forem, tady se hodil ten pečící papír, díky kterému šla krásně snadno vyjmout. Protože hmoty bylo víc, než jsem předpokládala, použila jsem i jednu plastovou dózičku, která nebyla vyložená papírem a ze které se mýdlo potom dostávalo vážně špatně a na stěny se lepilo.
- U čerstvého mýdla jsem zkusila ještě hodnotu pH, to se pohybovalo někde mezi 8-9, což by měla být už bezpečná hodnota pro jeho použití. Pokud naměříte 10 a více bude mýdlo hodně zásadité a tudíž nebezpečné k pokožce.
- Mýdlo jsme nakrájeli na kostky, což šlo poměrně snadno, protože mýdlo je ještě docela měkké, a nechali minimálně 3 týdny zrát za přístupu čerstvého vzduchu, aby ztvrdlo a ještě se snížilo jeho pH. A vánoční dárky mám letos jasné! :))
Pokud byste si neměli mýdlo kam odložit, skvělý tip na mýdlo na kameni najdete u Zuzky a návod na výrobu síťky z lněného provázku na mýdlo zase brzy u mě na blogu. ;))
Moje dojmy? Bylo to rychlejší a jednodušší než jsem čekala. Žádná velká věda, hmota mi při mixování rychle zhoustla (možná až moc rychle, příště bych ji radši lila do forem trošku tekutější), za hodinku jsme měli hotovo i s přípravami. A už teď si říkám, že bych příště ráda zkusila nějaké vícebarevné mýdlo…třeba tohle mramorované vypadá moc hezky. :))
Nalákala jsem vás taky? Pochlubte se, jak to dopadlo třeba na Instagramu a použijte #diygathermoments!
Mějte se krásně! Eva
/ foto moje ©gathermoments