Dneškem jsem zahájila vánoční pečení a snad to nebylo nějaké znamení, dopadlo to totiž neslavně. Pekla jsem kokosové čtverečky, spousta kokosu, kandovaného pomeranče, sušených brusinek a bílé čokolády, prostě samé dobré věci. Vonělo i vypadalo to báječně. První zádrhel přišel s krájením, čtverečky se hodně drobily a rozpadaly a já mám ráda, když vánoční cukroví vypadá úhledně, jeden kousek jako druhý. Pak muž prohlásil, že je to dost suché a prý leda, že bych k nim podávala i sklenici vody. Ach jo. Doma si je sice sníme, ovšem na blog je určitě dávat nebudu. Ještě že jsem mezitím upekla i tuhle granolu. Opět spousta kokosu a čokolády a tentokrát to chutná báječně. Cukroví to sice není, ale jako tip na vánoční dárek pro vaše milé a blízké dobrý, ne?
Ingredience
2 hrnky ovesných vloček*
1 1/2 hrnku kokosových lupínků
1/2 hrnku strouhaného kokosu
1 lžíce chia semínek
2 lžíce semínkové směsi (chia, zlatý len, hnědý len)
50-100 g kvalitní hořké čokolády
5 lžic kokosového oleje
3-5 lžic agávového sirupu či jiného sladidla (podle chuti, lze vynechat)
* dala jsem 1 hrnek ječných vloček a 1 hrnek jemně mletých ovesných vloček
Postup
Troubu předehřejeme na 180 °C. Smícháme vločky, kokos a semínka, přidáme kokosový olej a sirup, důkladně promícháme. Rozprostřeme na plech vyložený pečícím papírem, pečeme asi 20 minut, dozlatova. Občas promícháme, aby se směs opékala rovnoměrně. V uzavřené dóze vydrží až několik týdnů.