Už jen devět dní do Vánoc! Poslední roky kolem sebe neustále slýchám písničku na téma „Za chvilku budou Vánoce a já ještě nemám napečeno/uklizeno/koupené dárky“. Jako by Vánoce měly nějakou normu, kterou je třeba naplnit – takový počet cukroví, takový počet umytých oken a takový počet drahých darů – jinak ty Vánoce nebudou stát za nic. Ale nakonec je to fuk. Ať si to každý udělá, jaké chce. Takže u nás doma žádný extra speciální úklid neprobíhá, dárky se kupují průběžně i na poslední chvíli a vždycky pro radost a cukroví se peče někdy s dětma s nepořádkem kolem, někdy po večerech v klidu, ale hlavně že mě to baví a že ho péct chci, žádné musím. Taky nestíhám, to musím přiznat, a chystám ho po chvilkách, proto jsem si letos vybrala hlavně takové, které je rychlé a jednoduché na přípravu a přitom skvěle chutná a hezky vypadá. Snad se bude hodit i vám.
PS: Cukroví sice ráda peču, ale nechci, aby nám po Vánocích zbyly plné krabice, takže obvykle z jedné dávky těsta udělám dva druhy, jinak plněné či zdobené. V receptu ale vždy uvádím suroviny na celou dávku.
Ingredience
(asi 50 věnečků)
220 g polohrubé mouky
80 g cukru moučka
30 g kakaa
špetka soli
125 g másla, změklého
1 žloutek
100 g kvalitní hořké čokolády
malá hrst mrazem sušených malin, najemno rozdrcených*
*místo malin můžete použít nahrubo posekané oříšky, kandovanou pomerančovou kůru, cukrové zdobení…
Postup
V míse smícháme mouku, cukr, kakao a sůl, přidáme máslo nakrájené na plátky a prsty (nebo v robotu se sekacími noži či drátěnou metlou) promneme na hrubou drobenku. Přidáme rozšlehaný žloutek a vypracujeme hutné nelepivé těsto (podle potřeby přilijeme trochu vody nebo přisypeme mouku). Pracujeme rychle, aby se máslo nezačalo rozpouštět. Hotové těsto zformujeme v kouli, zabalíme do potravinářské fólie a necháme min. hodinu odležet v lednici (klidně i do druhého dne).
Troubu předehřejeme na 180 °C. Na pomoučněném vále těsto vyválíme na plát asi 3-5 mm vysoký, vykrajujeme kolečka (nezapomeneme vypíchnout i kolečko uprostřed) a pečeme zhruba 8-10 minut, záleží na tloušťce těsta. Necháme krátce zchladnout na plechu a pak přendáme na mřížku.