Můj další tip na vánoční cukroví jsou čokoládové pusinky. Klasické sněhové pusinky u nás doma na Vánoce nesměly nikdy chybět, i když se přiznám, že nejvíc mi chutnaly ty kupované. Navrchu byly sypané barevným cukrem, který v puse pěkně křupal. Pak nějakou záhadou na dlouho zmizely z našeho vánočního stolu. Poslední dobou je ale peču poměrně často, bílé i bláznivě barevné, na dozdobení dortů. Když jsem před pár týdny chystala jeden čokoládový k promoci, napadlo mě čokoládou vylepšit i pusinky a povedlo se. Chutnají báječně a čokoládové mramorování je efektní bonus. Na vánočním stole se budou rozhodně vyjímat.
(zhruba 40 pusinek)
2 bílky
120 g cukru krystal
špetka soli
50 g kvalitní čokolády, rozpuštěné a zchladlé na pokojovou teplotu
Postup
Nejdříve budeme potřebovat vodní lázeň. V žáruvzdorné míse smícháme bílky, cukr a sůl, postavíme ji nad vodní lázeň, aby se dno mísy nedotýkalo vody, a metličkou neustále mícháme, dokud se cukr nerozpustí – když bílky promneme mezi prsty, neměli bychom cítit žádné krystalky. Poté odstavíme z tepla.
Bílky ihned šleháme na sníh, nejlépe v robotu, tak dlouho, až sníh zchladne (mísa má na dotek pokojovou teplotu) a je lesklý a krémový, vytváří pevné špičky na metle. Poté si nachystáme zdobící sáček s řezanou cukrářskou špičkou (použila jsem mou oblíbenou Wilton 1M) a postavíme ho do vyšší sklenice. Okraj zahneme ven a sáček naplníme sněhem. K jedné straně sáčku uděláme držadlem vařečky tunel až dolů* a nalijeme tam rozpuštěnou čokoládu. Ohrnuté okraje opět zvedneme a sáček zajistíme gumičkou.
*moc dobře to asi nepůjde, ale to nevadí, důležité je, aby čokoláda stekla až dolů po straně sáčku, jinak by v pusinkách nebyla vidět