Tyto malé roztomilé dortíky jsou u nás čím dál oblíbenější. Jejich pečení jsem si hodně oblíbila. Nenápadný, přesto slavnostně vypadající dortík, se dokonale hodí třeba pro oslavu nebo jakoukoli party. Jejich zdobení nechává prostor pro fantazii a můžete kombinovat různé chutě a barvy.
Tentokrát jsem zvolila jednoduchou kombinaci čokolády a šťavnatých borůvek. Toto spojení mě hodně baví. Především ve velikosti „mini“ pak můžete všechny chutě vychutnat na jedno sousto.
A aby byl požitek úplně dokonalý, zaslouží si cupcaky i dokonalé servírování. Skvěle využijete například dortové podnosy nebo servírovací stojany. Nechte dortíky vyniknout a strhnout na sebe veškerou pozornost.
* Článek vznikl ve spolupráci s ČistéDřevo.cz
ČOKOLÁDOVÉ MINI CUPCAKY S ČOKOLÁDOVÝM MÁSLOVÝM KRÉMEM A BORŮVKAMI
INGREDIENCE
CUPCAKY
(24 mini cupcaků / 12 středních cupcaků)
200 g hladké mouky
50 g kakaa holandského typu
180 g třtinového cukru
1 lžička prášku do pečiva s vinným kamenem
250 g změklého másla
4 vejce
4 lžíce smetany ke šlehání
1 lžička vanilkového extraktu
MÁSLOVÝ KRÉM
200 g másla pokojové teploty
3 lžíce moučkového cukru
50 g kakaa holandského typu
6 lžic smetany ke šlehání
BORŮVKOVÝ ROZVAR
100 g lesních borůvek
2 lžíce cukru
borůvky na dozdobení
zlatá barva/prášek ve spreji
POSTUP
CUPCAKY
Nejdříve si upečeme cupcaky.
Všechny suché ingredience nasypeme do mísy robota a promícháme. Přidáme všechny ostatní suroviny a vyšleháme do hladkého těsta.
Do formy na muffiny si připravíme košíčky. Těsto naplníme do cukrářského sáčku, odstřihneme špičku a plníme košíčky cca do 2/3.
Pečeme na 170° C asi 10 - 15 minut. Doba pečení závisí na velikosti dortíků. Menší budou rychleji, pokud budou košíčky větší, může se doba pečení pohybovat 20 - 25 minut. Propečení vyzkoušíme špejlí.
Vyndáme z trouby a necháme zcela vychladnout.
BORŮVKOVÝ ROZVAR
Mezitím co budeme péct cupcaky a než vychladnou, připravíme si rozvar.
Borůvky vložíme do kastrůlku a zasypeme cukrem. Necháme vařit na mírném plameni a redukujeme tekutinu. Jakmile bude konzistence hustší, odstavíme a necháme vychladnout.
MÁSLOVÝ KRÉM
V mixeru začneme šlehat změklé máslo. Několikrát stěrkou setřeme máslo ze stěn a poté šleháme na vyšší rychlost, dokud máslo nezíská téměř bílou barvu.
Poté přidáme prosetý moučkový cukr smíchaný s kakaem a dokonale zašleháme. Nakonec přidáme smetanu a šleháme na vyšší rychlost, dokud nevznikne hladký krém.
Krém je po šlehání poměrně měkký. Doporučuji tedy zdobit hned po jeho udělání. Pokud bude příliš měkký, doporučuji dát do lednice, ale ne na více, než 5 - 10 minut.
DOKONČENÍ
Ve vychladlých dortících vytvoříme ve středu pomocí ostřejší lžičky nebo nožíku otvor (odstraníme část těsta ve středu dortíku).
Tento otvor naplníme borůvkovým rozvarem – do minicupcaků jeho množství není nijak velké – stačí jen na špičku lžičky, aby byl rozvar ve stejné úrovni jako povrch dortíku.
Krémem naplníme cukrářský sáček s trezírovací špičkou a zdobíme.
Nakonec ozdobíme čerstvou borůvkou, poprášíme zlatou barvou a naservírujeme na podnos nebo stojan.