Tentokrát pro vás mám recept na čokoládové bábovičky s polevou z červené řepy. Recept na těsto je poměrně univerzální a hodí se nejen na bábovku, ale na jakýkoli koláč. Můžete si jej obměnit – přidat kakao nebo koření. Vlastně vychází z těsta, ze kterého dělám hlavně cupcaky, a protože jsme si jej velmi oblíbili, vyzkoušela jsem i na jiné recepty. Je to opět taková ta rychlá verze, kde můžete zpracovat všechny suroviny najedou.
Chuťově trochu připomíná brownies, ale není tak hutné. Polevu jsem zvolila tentokrát se šťávou z červené řepy. Použila jsem 100 % přírodní šťávu, mám ji ráda a kupuju si ji celkem pravidelně, mám ji tedy dost často po ruce. Červená řepa má sice specifickou chuť, ale věřte, že v množství, ve kterém použijete červenou řepu do polevy to ani nepoznáte. Protože se použije jen šťáva, můžete samozřejmě použít buď potravinářské barvivo nebo jinou šťávu, která zbarví polevu, a nemusíte si pořizovat speciálně džus z červené řepy.
ČOKOLÁDOVÉ BÁBOVIČKY S POLEVOU Z ČERVENÉ ŘEPY
INGREDIENCE
TĚSTO
(10 – 12 báboviček)
250 g hladké mouky
200 g třtinového cukru
1 lžička prášku do pečiva s vinným kamenem
250 g másla
100 g čokolády min. 70 %
4 vejce
4 lžíce mléka
2 lžíce holandského kakaa
POLEVA
3 lžíce mascarpone
1-2 lžíce mléka
1-2 lžíce 100 % džusu z červené řepy
2 lžíce prosátého moučkového cukru
POSTUP
TĚSTO
Máslo si rozpustíme spolu s čokoládou ve vodní lázni, necháme chvíli vychladnout.
Do mísy roboty prosejeme mouku, přidáme ostatní suroviny a nakonec vychladlou směs másla a čokolády. Mícháme do hladké hustší směsi.
Formy na bábovičky vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou, do 2/3 vlijeme těsto. Vzhledem k tomu, že je těsto hustší, můžeme k plnění formy využít cukrářský pytlík.
Takto naplněnou formu vložíme do trouby předehřáté na 170 °C a pečeme 30 – 40 minut. Doba pečení se může lišit velikostí formy:
- Pokud budete péct místo báboviček muffiny nebo cupcaky, může být těsto upečené už i za 20 minut
- Pokud použijete na 1 velký koláč nebo bábovku, může se naopak doba pečení prodloužit.
- Obecně platí, že čím vyšší vrstva těsta, tím delší doba pečení.
Upečení těsta zkontrolujeme špejlí. Zabodněte uprostřed do těsta a pokud je po vytažení suchá máte upečeno.
Vyjměte z trouby a nechte cca 20 minut vychladnout. Poté vyklopte z formiček a nechte zcela vychladnout.
POLEVA
Vyšlehejte mascarpone s prosátým moučkovým cukrem. Přidejte po lžících šťávu z červené řepy a postupně zašlehávejte. Pokud bude směs řídká, přidejte cukr, pokud bude naopak směs hustá, přidejte po troškách mléko.
DOKONČENÍ
Vychladlé bábovičky polijeme polevou z červené řepy a necháme zatuhnout.