Vítám vás u dnešního článku! Počasí se už pár dní zdá být spíš podzimní než srpnové, a tak jsem dostala chuť na večeři plnou vitaminů. Rozhodla jsem se vyzkoušet kombinaci luštěnin a červené řepy. Tenhle fialový zázrak zbožňuji třeba s kozím sýrem, roketou a balzamikovým octem a objevuje se v mém jídelníčku poměrně často. Určitě byste ji měli dát šanci i vy. Obsahuje spoustu tělu prospěšných látek, působí blahodárně na cévy, játra a údajně způsobuje i dobrou náladu. Takže až se příště vrátíte utahaní a mrzutí z práce, už víte co podávat k večeři!

(Porce pro dva)
Budeme potřebovat:

  • 1/2 hrnku hnědé čočky v suchém stavu
  • 1 lžičku octa
  • 1 lžičku cukru
  • 1/4 lžičky soli
  • 1 snítka tymiánu
  • 1 špetku čerstvě namletého pepře
  • 1 malá sklenice sterilované červené řepy
  • 4 velké listy ledového salátu
  • 1 zelená paprika
  • 1/2 okurky
  • 10 listů mladého špenátu
  • 1 špetka sušeného česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 hrst vlašských ořechů

Čočku namočíme přes noc. Následně vyměníme vodu a v dvojnásobném množství vody a snítkou tymiánu uvaříme do měkka (zhruba půl hodinky). Přebytečnou vodu opatrně slijeme nebo zahustíme moukou. Následně přidáme ocet, cukr, sůl a nadrcený pepř. Dobře promícháme a necháme přejít na pokojovou teplotu.

Zeleninu si omyjeme, listy natrháme a ostatní nakrájíme na drobno. Vše vhodíme do veliké mísy, přidáme vychladlou čočku a kousky sterilované řepy ve sladkokyselém nálevu – bez nálevu. Řepu od nálevu neoplachujte, pouze se snažte zamezit přebytku tekutin v salátu. Pokud nemáte vlastní naloženou řepu, doporučuji použít některou od českých výrobců. 🙂

Na závěr dopepříme, posypeme špetkou sušeného česneku a přilijeme olivový olej. Dobře promícháme a necháme vychladit v lednici.

Vlašské ořechy opražíme nasucho na teflonové pánvi a hotový salát jimi posypeme.

Podáváme s oblíbeným pečivem (mně poslední dobou nadchnul – ořechový chléb s fíky z Marks&Spencer).
Dobré chutnání!

Vaše Štěpánka ?