(Porce pro dva)
Budeme potřebovat:
- 1/2 hrnku hnědé čočky v suchém stavu
- 1 lžičku octa
- 1 lžičku cukru
- 1/4 lžičky soli
- 1 snítka tymiánu
- 1 špetku čerstvě namletého pepře
- 1 malá sklenice sterilované červené řepy
- 4 velké listy ledového salátu
- 1 zelená paprika
- 1/2 okurky
- 10 listů mladého špenátu
- 1 špetka sušeného česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 hrst vlašských ořechů
Čočku namočíme přes noc. Následně vyměníme vodu a v dvojnásobném množství vody a snítkou tymiánu uvaříme do měkka (zhruba půl hodinky). Přebytečnou vodu opatrně slijeme nebo zahustíme moukou. Následně přidáme ocet, cukr, sůl a nadrcený pepř. Dobře promícháme a necháme přejít na pokojovou teplotu.
Zeleninu si omyjeme, listy natrháme a ostatní nakrájíme na drobno. Vše vhodíme do veliké mísy, přidáme vychladlou čočku a kousky sterilované řepy ve sladkokyselém nálevu – bez nálevu. Řepu od nálevu neoplachujte, pouze se snažte zamezit přebytku tekutin v salátu. Pokud nemáte vlastní naloženou řepu, doporučuji použít některou od českých výrobců. 🙂
Na závěr dopepříme, posypeme špetkou sušeného česneku a přilijeme olivový olej. Dobře promícháme a necháme vychladit v lednici.
Vlašské ořechy opražíme nasucho na teflonové pánvi a hotový salát jimi posypeme.
Podáváme s oblíbeným pečivem (mně poslední dobou nadchnul – ořechový chléb s fíky z Marks&Spencer).
Dobré chutnání!
Vaše Štěpánka ?