Mnoho lidí se mylně domnívá, že potraviny vydrží v lednici déle čerstvé. To ale není pravda vždy. U některých potravin je to prostě zbytečné, některým ale chlad vyloženě škodí. Pro které to platí, si ukážeme v dnešním článku. 

Dresinky na saláty a oleje

Dresinky na saláty většinou obsahují olivový olej, a právě ten do lednice nepatří. Chladné prostředí mu vyloženě neprospívá– změní v něm konzistenci (zhoustne až ztuhne) a zakalí se. 

Banány

Banány jsou tropické ovoce a potřebují tak teplo. Právě proto v chladném prostředí lednice zčernají. Navíc banány většinou kupujete nedozrálé a proto potřebují teplo, aby mohli dojít. 

Avokáda

U avokád je situace podobná jako u banánů. Aby po nákupu trochu dozráli musí být uskladněny v pokojové teplotě. Jestliže si koupíte už zralé avokádo, raději ho ani nikam neukládejte a rovnou ho spotřebujte. Velmi rychle se totiž kazí. 

Cibule a česnek

Cibulím a česnekům pro změnu nesvědčí vlhkost v lednici. Rychle v ní změknou a ztratí aroma. Raději je uložte na suché a tmavé místo. Jiná situace ale platí v momentě, kdy cibuli rozkrojíte a nespotřebujete ji celou. V takovém případě musí být v lednici

Čokoláda

Když čokoládu dáte do lednice, tak do sebe nasaje pachy z ostatních potravin. Což samozřejmě chuti nepomůže. Navíc v nižší teplotě se tuky v čokoládě vysráží a vytvoří na jejím povrchu bílý povlak. A ten rozhodně nevypadá lákavě.

Vejce

Jestliže se k vám dostanou čerstvá vejce, do lednice je nedávejte. Mimo ni vydrží klidně až 14 dní. Když ale máte vejce z obchodu, kde už byly v chladu, tak je do lednice klidně dejte.

Rajčata

Některé z vás možná překvapí, že na tomto seznamu jsou i rajčata. Ta bohužel v chladu ztrácí chuť a konzistenci. Rajčata tak ve výsledku budou moučnatá a bez chuti. 

Marmeláda

Cukry v marmeládě fungují jako konzervanty. Udržují v ní kyselost a hlavně zabraňují tvorbě bakterií. Marmelády tak v lednici být nemusí, stačí jim nějaké chladnější a tmavé místo. To se ale mění v momentě, kdy marmeládu otevřete. Pak už do lednice rozhodně patří. 

Co do lednice ještě nepatří

Do lednice nedávejte ovoce a zeleninu, které jsou citlivé na chlad. Mezi ně patří jakékoliv citrusy, ananasy, manga, granátová jablka, okurky, lilky nebo cukety. Ani brambory nepatří do prostředí, kde je teplota nižší než +5 stupňů. Článek Co nepatří do ledničky, ale stejně se tam dává se nejdříve objevil na České návody. Zdroj obrázku: pexels.com