Většinou jej podávám ve skleničkách nebo menších mističkách, protože je opravdu sytý. Ale servírovat jej můžete i ve vydlabaných polovinách citronů. Krém v lednici ztuhne a bude mít spíš pudinkovou konzistenci, takže nedoporučuji úplně připravovat do velkých forem a krájet.
A můj další tip je rozdrtit máslové sušenky na dno skleniček a zalít krémem.
Pokud se rozhodnete podávat přímo v citronech, rozřízněte citrony podélně.
CITRONOVÝ SMETANOVÝ KRÉM – LEMON POSSET
SUROVINY
(4 – 6 porcí dle velikosti)
- 400 ml smetany
- 170 g moučkového cukru
- 100 ml citronové šťávy
POSTUP
- Citrony omyjeme, rozpůlíme a vymačkáme šťávu.
- Do rendlíku nalijeme smetanu a přidáme cukr. Ohříváme na středním stupni a mícháme, aby se cukr rozpustil. Bude to trvat asi 5 minut.
- Jakmile se na povrchu začnou objevovat bublinky, stáhneme z plotny.
- Za stálého míchání přidáme citronovou šťávu a necháme odstát 10 – 15 minut.
- Poté nalijeme směs do skleniček, mističek nebo rozpůlených citronů. Zakryjeme potravinovou folií (nepřimačkáváme přímo na krém).
- Dáme chladit do ledničky a podáváme alespoň po 3 hodinách chlazení.