Pokud hledáte nějaký snadný dezert, pak musíte určitě vyzkoušet tento citronový smetanový krém. Potřebujete na něj pouze tři suroviny a pak už jen čas na ztuhnutí. I když je k jeho přípravě potřeba smetana,citronová šťáva dodává příjemnou nakyslou a osvěžující chuť.

Většinou jej podávám ve skleničkách nebo menších mističkách, protože je opravdu sytý. Ale servírovat jej můžete i ve vydlabaných polovinách citronů. Krém v lednici ztuhne a bude mít spíš pudinkovou konzistenci, takže nedoporučuji úplně připravovat do velkých forem a krájet.

A můj další tip je rozdrtit máslové sušenky na dno skleniček a zalít krémem.

Pokud se rozhodnete podávat přímo v citronech, rozřízněte citrony podélně.

CITRONOVÝ SMETANOVÝ KRÉM – LEMON POSSET

SUROVINY

(4 – 6 porcí dle velikosti)

  • 400 ml smetany
  • 170 g moučkového cukru
  • 100 ml citronové šťávy

POSTUP

  1. Citrony omyjeme, rozpůlíme a vymačkáme šťávu.
  2. Do rendlíku nalijeme smetanu a přidáme cukr. Ohříváme na středním stupni a mícháme, aby se cukr rozpustil. Bude to trvat asi 5 minut.
  3. Jakmile se na povrchu začnou objevovat bublinky, stáhneme z plotny.
  4. Za stálého míchání přidáme citronovou šťávu a necháme odstát 10 – 15 minut.
  5. Poté nalijeme směs do skleniček, mističek nebo rozpůlených citronů. Zakryjeme potravinovou folií (nepřimačkáváme přímo na krém).
  6. Dáme chladit do ledničky a podáváme alespoň po 3 hodinách chlazení.