Citronový meringue koláčTeď v zimě, dokud je ještě sezona citrusů, je citronový koláč nejlepší! A tento má navíc efektní sněhovou čepici. Pekla jsem podle receptu Kluků v akci, celý recept i s videopostupem najdete na webu České televize tady. A pro jistotu i tady:Těsto

  • 250 g hladké mouky
  • 125 g másla
  • 70 g krupicového cukru
  • 2 žloutky
  • 5 cl vody
  • špetka soli

Citronový krém

  • 2 vejce
  • 2 žloutky
  • 2 dl smetany
  • 160 g krupicového cukru
  • 2 chemicky neošetřené citrony
  • špetka soli

Sněhová čepice

  • 4 bílky
  • 150 g cukru

Citronový meringue koláčCitronový meringue koláč

Citronový meringue koláčPostup:

  1. Nejprve si smísíme mouku, cukr a špetku soli. Přidáme máslo, žloutky a vodu a vypracujeme těsto. Péct můžeme v koláčové nebo dortové formě, doporučuji ji vyložit pečícím papírem. Já to neudělala a měla jsem trochu problém koláč z formy vydolovat. :))
  2. Těsto vymačkáme do formy, propícháme vidličkou a pečeme 10 minut v předehřáté troubě na 180 °C.
  3. Z citronů si nastrouháme kůru, přidáme šťávu, vejce, žloutky, smetanu, cukr a špetku soli a šleháme dokud se cukr nerozpustí.
  4. Krém nalijeme na zchladlý korpus a pečeme 30 minut.
  5. Z bílků si vyšleháme sníh, postupně zašleháváme cukr. Sněhem pokryjeme upečený koláč a zapečeme dorůžova cca 10 minut. Potom troubu vypneme, ale neotvíráme a koláč v ní necháme 40 minut dosušit. Podáváme nejlépe až druhý den.

Mějte se krásně a dobrou chuť! Evi//foto moje ©gathermoments