Zkoušet nové příchutě makronek mě pořád ještě baví a seznam těch, co bych si chtěla upéct, je dlouhý jak týden před výplatou. Tak si dnes můžu zas jednu položku odškrtnout. Nechala jsem se inspirovat nadcházejícím létem a makronky rozsvítila zvenčí i uvnitř. Návod na dvoubarevné skořápky najdete dole v postupu, není to nic složitého. Žlutý terčík v náplni je lemon curd, růžové kolečko kolem něj krém z mascarpone a lyofilizovaných malin. Opravdu osvěžující kombinace! Mrazem sušené ovoce se překvapivě nehodí jen jako zdravé mlsání, ale právě i do krémů, protože narozdíl od různých pyré neobsahuje žádnou vodu a krém nenaředí, přitom přád nese spoustu chuti.
Citronovo-malinové makronky
(asi 35 makronek, o průměru 4 cm)
150 g cukru krystal
40 g vody
110 g bílků
150 g mandlové mouky
150 g cukru moučka
žluté a růžové gelové barvivo*
Ušlehaný bílkový sníh natřikrát vmícháme do mandlové směsi. Ze začátku je hmota hodně tuhá a hutná, ale jak se postupně zapracovává sníh, stává se tekutější. Ideální stav je, když pomalu padá/stéká ze stěrky a dá se jí jakoby nakreslit osmička. Málo zamíchaná hmota zanechá na makronkách špičky, přemíchaná se zase na plechu příliš rozteče a makronky budou bez nožičky.
Cukrářský sáček s kulatou zdobicí špičkou o průměru 1 cm postavíme do vyšší sklenice, bude se lépe plnit. Naplníme jej makronkovou hmotou a zajistíme gumičkou.
*Pokud chcete barevné makronky jako na fotce, rozdělte si makronkovou hmotu na dvě poloviny a každou obarvěte zvlášť. Je potřeba barvivo vmíchat opatrně, ale rychle, aby hmota příliš nezřídla. Poté jí naplňte dva cukrářské sáčky s ustřiženou špičkou a naráz je vložte do dalšího sáčku s kulatou zdobící špičkou.
Náplň
250 g mascarpone
120 ml smetany ke šlehání
50 g cukru moučka (nebo podle chuti)
10-20 g drcených lyofilizovaných malin
Na krém dáme do mixéru mascarpone a cukr, lehce prošleháme. Přidáme smetanu a šleháme na nízké otáčky asi půl minuty, aby se všechny ingredience pěkně spojily. Poté zvýšíme výkon téměř na maximum a rychle vyšleháme tuhý krém. Nakonec zašleháme maliny.
Citronový krém
2 žloutky
40 ml citronové šťávy
40 g cukru krystal
citronová kůra z 1 citronu
30 g másla
V nerezové nebo skleněné misce smícháme žloutky, citronovou šťávu a cukr, posadíme ji na hrnec s vřící vodou tak, aby se miska nedotýkala vody. Za stálého míchání vaříme, dokud směs nezhoustne na konzistenci krému, trvá to několik minut. Poté odstavíme z tepla a ručně vmícháme máslo. Necháme vychladnout.
Plnění makronek
Připravené náplně naneseme na makronky za pomoci cukrářského sáčku s ustřiženou špičkou, nejdříve nastříkáme kolečko malinového krému a doprostřed kápneme citronový krém. Vždy dvě skořápky opatrně přitiskneme k sobě. Necháme je několik hodin uležet v lednici, díky mascarpone zvláční makronky poměrně rychle.