Papiňák, nebo také tlakový hrnec, je užitečným pomocníkem v kuchyni, který šetří čas a také peníze. Oproti klasickému hrnci se suroviny v papiňáku připraví mnohonásobně rychleji. Například maso, které by se normálně dělalo i několik hodin, a stejně by nebylo úplně měkké, bude v papiňáku perfektně uvařené za poloviční čas. Navíc kratší vaření uchová v jídle jeho původní chuť a hlavně více vitamínů.  Přestože papiňák dokáže přípravu jídel nekonečně ulehčit, panují o jeho používání mnohé mýty, které odrazují některé lidi od jeho pořízení. Asi každý slyšel nějakou historku o tom, jak tlakový hrnec vybuchl. Samozřejmě nikdo nezná nikoho komu se to stalo přímo. Dnešní papiňáky jsou vyráběné tak, aby byly bezpečné. Jsou z ušlechtilé oceli a mají zabudovaných hned několik bezpečnostních pojistek proti nárůstu tlaku a teploty. Ale i když jsou tlakové hrnce při správném používání naprosto bezpečné, špatné zacházení může zkrátit jejich životnost nebo poškodit některé z bezpečnostních pojistek. Čemu se tedy vyvarovat?

Nejčastější chyby

Než začnete vařit, papiňák zkontrolujte. Zaměřte se hlavně na těsnění (že není někde uvolněné) a na ventily (nesmí být ucpané). Hlavní zásadou vaření v tlakovém hrnci je ho nepřeplňovat. Může být naplněný maximálně do ⅔ . Většina modelů má pro orientaci rysku, která maximální naplnění naznačuje. Opatrnost se doporučuje u potravin, které vařením zvětší svůj objem. Surovinama jako hrách, fazole, cizrna nebo čočka naplňte papiňák raději jenom do poloviny. Podobně jako všemu, ani tlakovému hrnci nesvědčí hrubé zacházení. Důležité je hlavně ho neotvírat silou. Nezapomínejte také v hrnci snížit teplotu v momentě, co se zavře ventil. A nikdy nedávejte víko do myčky na nádobí. Právě tam se těsnění a ventily nejčastěji poškodí.  Pokud se všech těchto chyb vyvarujete, nemáte se při používání papiňáků čeho bát. Naopak je velmi pravděpodobné, že si na něj rychle zvyknete. Článek Chyby při používání papiňáku. Neděláte je také? se nejdříve objevil na České návody. Zdroj obrázku: pixabay.com