Už jste někdy vyzkoušeli kokosové máslo? Pokud ne, rozhodně byste ho zkusit měli. Nejvíce se podobá kuličkám Raffaello. S tím jediným rozdílem, že v kokosovém másle není přidaný žádný cukr. Výroba není náročná, stačí jen několik lehce dostupných surovin a kvalitní mixér. Jak si tedy kokosové máslo připravit?
Suroviny
Základem kokosového másla je samozřejmě kokos. Jeho výběr proto nepodceňte. Nejlepším strouhaným kokosem je ten z Filipín nebo Srí Lanky. Právě zde rostou kokosy s vyšším obsahem tuku, jsou tedy kvalitnější a hlavně chutnější. Pro jemnější a krémovější konzistenci se do másla přidává také kokosové mléko. Nejlépe takové, které má obsah tuku alespoň 22 %. Mléko není nutností, ale máslo bez něj bude tužší a možná ho bude nutné před konzumací rozehřát. Pokud máte rádi chuť Raffaella a chcete aby vaše kokosové máslo chutnalo právě tak, musíte do něj přidat vanilkový extrakt. Právě ten posune chuť čistého kokosu na úplně novou úroveň. Pro zvýraznění chuti přidejte do směsi špetku soli. Kokosové máslo nepotřebuje dosladit. Ale jestli chcete, můžete. Hodí se např. javorový nebo kokosový sirup.Další nutností je kvalitní mixér. Strouhaný kokos je totiž velmi náročné umixovat a zabere to dost času. Méně výkonný mixér se lehce přehřeje.
Postup
Postup výroby kokosového másla je jednoduchý. Do mixérunasypte dva šálky strouhaného kokosu, přidejte dvě polévkové lžíce kokosového olejea lžičku vanilkového extraktu. Poté už jenom mixujte. Pokračujte tak dlouho dokud nedosáhnete krémové konzistence. Může se stát, že méně výkonný mixér nechá ve směsi kousky kokosu. To ale vůbec nevadí. Před koncem mixování přidejte špetku solia podle chuti sladidlo nebo kokosové mléko.Kokosové máslo si můžete vychutnat mnoha způsoby. Přidejte si ho do snídaňové kaše nebo do jogurtu s ovocem. Hodí se i do ledové kávy nebo jako náplň do muffinů a cupcaků. Úplně nejlepší je ale ve své základní formě – na lžičce přímo z lednice. Článek Chutná dětem i dospělým: zkuste si doma vyrobit kokosové máslo se nejdříve objevil na České návody.