Kváskové pečení mě chytilo několikrát a po nějakém čase vždycky opustilo. A to i přesto, že se mi párkrát povedl obstojný chléb. Co neprošlo a nevyšlo, je pravidelné krmení kvásku. Stěží zvládnu zalévat květiny. Když jsem od Babiččiny volby dostala recept na chleba z podmáslí, kde místo kvásku bylo droždí, byla jsem trochu skeptická, jestli to vůbec bude vypadat jako chleba. Překvapení bylo velmi milé, protože tenhle chleba je opravdu výborný a díky žitné mouce chutná jako klasický český chleba.


Ingredience

450 g kysaného podmáslí
12 g octa
15 g čerstvého droždí
300 g hladké mouky na kynutá těsta
200 g žitné hladké mouky
12 g soli
3 g kmínu
 

Postup 

Do mísy robotu nalijeme podmáslí pokojové teploty, k jedné straně mísy přilijeme ocet, k druhé nadrobíme droždí, poté přidáme ostatní ingredience. Mícháme nástavcem typu hák cca 10 minut. Dohladka vypracované těsto necháme v míse, lehce ho poprášíme žitnou moukou a místu přikryjeme utěrkou, aby těsto neoschlo. Necháme ho cca 45 minut zrát na teplém místě (já si vyhřeju troubu na 30 °C, vypnu ji a poté tam vložím mísu)

Vykynuté těsto vyklopíme na vál poprášený moukou, vypracujeme z něho bochánek, který přemístíme hladkou stranou do ošatky důkladně vysypané moukou. Opět ho z vrchu poprašíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme 50 minut kynout. 

Zhruba po 20 minutách, co těsto kyne, rozpálíme troubu na 250 °C a vložíme do ní 2 plechy. Na jednom budeme péct, ten druhý dáme na dno trouby, později na něj nalejeme vodu pro vytvoření páry. 

Po dalších 30 minutách vytáhneme z trouby plech, na kterém budeme péct, a vyklopíme na něj chléb. Nařízneme ho a ihned vložíme zpět do trouby. Na plech na dně trouby nalijeme cca 100 ml studené vody a zavřeme dvířka, aby pára neunikla ven. Po 3 minutách pečení troubu otevřeme, zbylou páru odvětráme a opatrně vytáhneme spodní plech, už ho nebudeme potřebovat. Teplotu trouby stáhneme na 190 °C a chleba pečeme dalších 35 minut. Hotový chléb na poklep zvoní. Necháme ho vychladnout na mřížce.